Gå til sidens hovedinnhold

Klimakrisen er her (!) - og slik forbedrer du deg på den

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

2020 var det varmeste året i historien, insektdøden er prekær og korona er et resultat av at vi har bygget oss for tett innpå naturen og dyrenes leveområder. Naturen utarmes og fortrenges mer og mer. Dyr, pollinerende insekter og planter utryddes an mas. Klimakrisen er her og vi kommer til å se stadig mer ekstremvær. Dagens politikk er ikke god nok og prioriterer ikke hardt nok på agendaen det som skal til for å nå vår tids viktigste mål— å begrense den globale oppvarmingen. Vi går en en skikkelig kjip tid i møte, hvor store deler av livsgrunnlaget vårt er truet for all overskuelig fremtid og det kreves enorme forberedelser. Hvis vi ikke handler nå. Og handle skal og kan vi!

De store og viktige strukturelle endringene er det politikerne i verden som må ta. Det er de som må samarbeide, skattelegge og regulere fornuftig slik at utslippene reduseres til bortimot null. Men dette er langsomme og langtekkelige prosesser. Det tar tid å gjøre store endringer i verden. Neste valg skjer ikke før til høsten og det er nok til å få hver og en av oss til å føle seg liten, kanskje litt ubetydelige.

Men: du kan påvirke hvem det er som bestemmer de lange linjene ved å stemme, og da helst på et parti som setter mennesker og miljø først. Et parti som er villig til å prioritere de virkelig store endringene. Da vil man få budsjetter og handlingsplaner som virkelig setter de nødvendige tiltakene på dagsorden.

Så da må og kan vi alle være klimahelter i hverdagen! Vi kan alle spise litt mindre kjøtt, kjøre litt mindre bil og kjøpe litt mindre klær. Det er et personlig ansvar og et personlig valg. Valg som vi ikke trenger Og det hjelper, særlig om vi ser og tenker stort på det! Vi kan også gjøre våre nærmiljøer litt bedre, litt grønnere.

En slik sjanse til å forskjønne omgivelsene våre byr seg nå. Høysesongen for generalforsamlinger og årsmøter i borettslag og sameier er ikke langt unna og her kan du gjøre en stor forskjell.

Synes du lekeplassen er nedslitt? Foreslå en plastdekkefri oppussing med fine, giftfrie materialer. Da utsetter du ikke barna for farlige gifter og du hindrer spredning av mikroplast. Kjedelig med bare gress, sier du? Be om at dere sår blomstereng der i stedet. Slik gir du næring til en sliten arbeider av en bie. Har du kanskje sett at det er blitt litt vel mye overvann utenfor døren din? Kanskje noen store fine bed med bærbusker kan hjelpe på det?

Kanskje det egentlig er litt kjipt å kjøre til gartneriet for plantejord og er ikke den egentlig litt slem mot miljøet? Få sameiet eller velforeningen til å investere i store, felles kompostbinger hvor dere kan samle hageavfall og annet. Slik lager man fellesskapsløsninger som er trivelige og sosiale. Og ikke minst bra for plante- og innsektliv i hagen. Disse tiltakene kan til og med få finansiering. Søk bydelen din om grønne midler, eller kanskje midler fra urbant landbruk kan være til hjelp.

For: løsningen på klimakrisen er en gigantisk dugnad. Heldigvis en dugnad som ikke handler om å sitte alene i isolasjon, men å lage gode, solidariske fellesskapsløsninger. Det handler om å gjøre valg for det felles beste. Gjennom små, mellomstore og store valg gjør vi verden triveligere, renere og sterkere sammen. Så reduser litt på forbruket ditt, få sameiet til å gjøre noe miljø- og klimavennlig og stem gjerne på et grønt parti. Slik blir du en hverdagens klimahelt!