Gå til sidens hovedinnhold

Korona - hva har vi lært?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Igjen ser vi i nyhetene at koronasmitten er økende blant oss. Vi har ansatte i sykehussektoren som nå har slitt ut hjulet og snart også felgen. Vi ser en økende smittetrend på skolene. Vi hører om fullvaksinerte som blir alvorlig syke.

Hva gjør regjeringen? De glemmer å sjekke sin egen veileder for barn før de forbyr de samme barna å gå halloween. I kjent Arbeiderpartiet-stil trakk de tilbake dette forbudet dagen etter. Da hadde plutselig helseministeren barn selv og forsto problemet hun tydeligvis ikke så dagen før.

Hvis dette er starten på den nye koronahåndteringen fra regjeringen, da er hvert fall jeg bekymret. Da går mange en skummel tid i møte, både folk og næringsliv. Intet er mer forvirrende enn å følge lokale regler, når landet vårt er skrudd sammen slik at det knapt er umulig å få med seg når man har passert en kommunegrense - spesielt i hovedstadsregionen.

I Oslo har vi hatt Arbeiderparti-ledede pressekonferanser for å fortelle om at vi skal ha en ny pressekonferanse om noen dager. I Oslo har vi så langt i pandemien reagert for lite, for sent og dermed vært i en prekær situasjon. Vi har måttet stenge ned hele byen i mange måneder. Politikerne og byråkratene mener vi ikke skal være bekymret nå, for vi havner ikke i samme situasjon nå som alle er vaksinerte. Men nå har det seg sånn at vi også ser at fullvaksinert blir til dels alvorlig syke. Er det ikke da bedre å allerede i går ha kommet med noen lokale tiltak her i byen for å begrense den videre økningen?

La meg på peke at også jeg mener som herr Nakstad at man skal bli hjemme når man blir syk. Men når du ikke får symptomene tidlig nok, smitter du fort andre uansett. Da kan skaden allerede ha skjedd, derfor mener jeg det er for stor risiko å kun stole på dette. Og at det er bedre med noen mindre inngripende tiltak enn full nedstengning.

For barn så bør Utdanningsetaten, som tross alt er landets største etat, klare å tilby digital undervisning til de som i perioder må være hjemme. Dette for å begrense smitte og for å avlaste lærerne som fortsatt har elever i klasserommet. På videregående må fraværsgrensen midlertidig oppheves, så også elevene der holder seg hjemme. Men også de trenger den faglige og sosiale delen av skolen. De trenger å ha et fritidstilbud som får lov til å holde åpent, fremfor å bli rekruttert av de kriminelle gjengene i Oslo.

Jeg mener også at man bør vurdere å innføre påbud om munnbind på steder der man ikke kan holde avstand. Heller det enn at vi må stenge ned! Alt jeg ber om er at byråd Steen skal slutte å ha lave skuldre og ta Oslo-borgerne på alvor. At vi skal evne å lære av feilene vi har gjort så langt i pandemien. Og at det er lov å endre ting før evalueringsrapporten er klar og den legges i en skuff på rådhuset.

Gi oss noen tiltak nå! Vi vil beholde byen vår åpen!