Gå til sidens hovedinnhold

Koronatiltakene i Oslo videreføres - skolene åpner snart

Etter en måned med digital hjemmeundervisning skal alle skoleelever tilbake på skolene fra mandag 19. april. Det kunngjorde byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Det var 15. mars at byrådet innførte heldigital undervisning i videregående skole, ungdomsskolen og voksenundervisningen i hele Oslo, samt for 5.–7. trinn i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.

Da ble det signalisert at skolene skulle gjenåpnes på rødt nivå etter påske, men uka før ferien ble det klart at det ville drøye til 12. april.

I forrige uke ble den heldigitale undervisningen forlenget med ytterligere én uke – til og med fredag 16. april.

Koronatiltak videreføres

Oslo kommune viderefører koronatiltakene i ytterligere to uker, men gjør enkelte lettelser for barn og unge.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier rådene de har fått fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, tilsier at det ikke er forsvarlig å åpne Oslo nå.

– På grunn av den fortsatt svært alvorlige smittesituasjonen har byrådet besluttet å videreføre de tiltakene vi har i Oslo i to uker, til og med torsdag 29. april, sa byrådslederen.

Men det gjøres enkelte lettelser for barn og unge. Fra mandag skal alle elever i Oslo-skolen igjen kunne komme tilbake på skolen.

– Jeg er veldig glad for at vi igjen kan ha alle våre elever tilbake i skolen. Der vil de bli møtt med et forsterket rødt nivå, med enda sterkere smittevern enn tidligere, sier Johansen.

Frykter økt importsmitte

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) frykter økt importsmitte i Oslo etter at regjeringen nå starter gjenåpningen av Norge.

Byrådslederen sier onsdag at hovedstaden ikke tåler at det åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge. Han refererer til regjeringens plan om gjenåpning av Norge, der det ble sagt at det skal åpnes for utenlandsk arbeidskraft som kan gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig.

Han sier dette høres ut som en ordning som kan favne svært mange arbeidsinnvandrere.

– Da blir vi i Oslo veldig urolig. Vi tåler rett og slett ikke at det igjen skal åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge, når vi akkurat ser ut til å ha slått ned enda en smittebølge, sier Johansen.

– Det aller siste vi trenger nå, er økt importsmitte. Nå må vi holde fast ved det vi vet fungerer. Fortsatt svært strenge regler for arbeidsinnvandring er en helt nødvendig forutsetning for at vi skal kunne åpne Oslo igjen, sier byrådslederen.

Johansen: Flere vaksinedoser til Oslo vil gagne hele landet

Vaksinekapasiteten økes nå i Oslo. Det å prioritere flere vaksinedoser til Oslo vil gagne hele landet, understreker byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Vi er klare for å sette alle de vaksinene vi får og har over tid hatt kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uka, sa byrådslederen på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

– Nå øker vi kapasiteten på vaksinering ytterligere. Vi har nylig inngått en avtale med Apotekerforeningen, som gjør at Oslo nå vil kunne sette 120.000 vaksiner i uka, sier Johansen.

Han påpeker at vaksineringen er Oslo og Norges vei ut av pandemien.

– Ekspertutvalget til regjeringen, ledet av Steinar Holden, tar til orde for at langt flere vaksinedoser prioriteres til Oslo og andre hardt rammede områder, sier han.

Byrådslederen peker på at Holden-utvalget slår fast at dette vil ha stor positiv effekt for hele landet, og at det vil gjøre at hele Norge raskere kan lette på tiltakene.

– Så når vi snakker om hastigheten av gjenåpningen av Oslo, er det først og fremst regjeringen som sitter med nøkkelen. Gjenåpningen av hele det norske samfunnet avhenger i stor grad av utviklingen i Oslo.

Smittestatus

Det siste døgnet er det registrert 244 nye koronasmittede i Oslo. Det er 26 over snittet de sju foregående dagene.

244 tilfeller er 63 flere enn på mandag, men 73 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 224 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 894 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 32 nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (879) og Alna (781).

Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 179 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 31.301 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Les også

Gjenåpningen av Norge starter på fredag - dette er de nye nasjonale tiltakene

Les også

Nå har én av fem fått sin vaksine på Nordstrand!

Les også

Nå skal elevene ved Kongshavn massetestes: – Tror dette er svært positivt, sier Matias (17)