Carl Nesjar - verdenskunstner på hjemmebane

AVHENGIG AV Å MALE: Carl Nesjar (92) tilbringer mange timer i atelieret sitt på Bøler hver eneste dag. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

AVHENGIG AV Å MALE: Carl Nesjar (92) tilbringer mange timer i atelieret sitt på Bøler hver eneste dag. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Carl Nesjar legger ikke ned penselen selv om han har rundet 92 år. Nå viser den verdenskjente kunstneren nye bilder i Bøler kirke.

DEL

BØLER: Han har samarbeidet med Picasso, utsmykket regjeringskvartalet og blitt hedret av Kongen for sin innsats for norsk billedkunst.

Carl Nesjar (92) har stilt ut i verdensmetropoler som Paris og New York, nå viser han for første gang bilder på hjemmebane.

Stiller ut i kirken

Nesjar har bodd i kunstnerboligene på Bøler siden 1959, og fra 15. til 30. september kan du se helt nye malerier i Bøler kirke.

– Det er første gang jeg stiller ut i en kirke. Det er en så fin bygning de har fått, laget av flinke arkitekter. Og det med svaberget i nisjen mellom bygningene, det er så flott gjort, sier Nesjar hjemme i atelieret sitt i skogkanten.

Her er han hver eneste dag, og maler i opptil fem timer om gangen.

Blå kunstner

Den nye utstillingen inneholder cirka 30 verker, mesteparten er malt i år. Det er også et helt ferskt litografi.

– Jeg klarer ikke å la være å male, sier Nesjar.

Verken alder eller rullestol er noen hindring, og han maler hele tiden mens lokalavisen er på besøk.

– Picasso hadde svart og rødt som sine favorittfarger, men blått er min farge, sier Nesjar.

Han blir inspirert av den nordiske himmelen.

– Jeg maler hver dag, det kommer av seg selv. Mest blått og hvitt. Landskap og forskjellige figurer, forteller han.

Full av initiativ

Maleriene til utstillingen er til innramming, og Nesjar er allerede i gang på et nytt lerret.

– Jeg tror jeg skal kalle det solnedgang, sier Nesjar.

– Jeg håper du beholder det oransje, sier Sylvia Antoniou, som mistenker at han vil male over med blått. Hun er Nesjars kone og samarbeidspartner, men også kunstner, forfatter og kunsthistoriker.

– Mange eldre lener seg tilbake, men Carl tar selv initiativet til å male hver dag. Han gjør ikke noe spesielt for å holde seg i form, men tar et glass Madeira i atelieret hver dag, røper hun.

– Han er den eldste i kunstnerboligene her nå, men har ikke tenkt å gi seg. Vi skal holde på til vi blir hundre, sier hun med et smil.

Artikkeltags