Fascinert av byoriginalen

Forfatter: Arnfinn Aabø har skrevet bok om den siste byoriginalen, Advokat Hermansen.

Forfatter: Arnfinn Aabø har skrevet bok om den siste byoriginalen, Advokat Hermansen.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Alle viste hvem Advokat Hermansen var. Nå kan folk bli bedre kjent med byoriginalen som bodde på Bøler.

DEL

Bøler: Advokat Peder Gunvald Hermansen bodde på Bøler fra 1960 og fram til han døde under tragiske omstendigheter i 1993.

Arnfinn Aabø kjente Hermansen i 17 år og ble fascinert av den frittenkende og mangesidige mannen. Nå har han skrevet bok om byoriginalen.

– Jeg ble fascinert av mange ting. Han kledde seg alltid i ulike kostymer og var alltid elegant og forseggjort. Han var intelligent og hadde en fantastisk evne til å spissformulere seg. Han kunne motsi seg selv på en måte som fikk en til å tenke, sier Aabø.

Turnet og spilte til dans

Hermansen var periodevis opptatt av ulike ting. En periode forsket han lenge og kom fram til at Harald Hårfagre egentlig var skallet. En annen periode var han hjelpekelner på Bøler Café, iført knall rød dress.

– Han var utrolig sprek, gikk mye og turnet mye, også på T-banen. Han spilte munnspill og spilte gjerne opp til dans på samvirkelaget. Han var en mangesidig og morsom fyr, forteller Aabø.

Etter noen tøffe perioder, blant annet med skilsmisse, var Advokat Hermansen innom Dikemark. Her møtte han sin store kjærlighet, Elvira, som han senere giftet seg med

– Han var nok gal, men med en stor grad av bevissthet. Alle på Bøler viste hvem han var og i sentrum var han kjendis for sine mange krumspring. Han brukte bestandig å si at man kan være gal uten å være sinnssyk, sier Aabø.

Populære foredrag

Arnfinn Aabø skulle egentlig bare holde ett foredrag om Hermansen, men det kom så mange at det måtte holdes ett til. Publikum møtte opp i hopetall, og fredag klokken 16 skal Aabø holde sitt niende foredrag om byoriginalen. Denne gangen i forbindelse med bokmessen Bok i Sentrum. Med hatt, hvite hansker, sigar og klær i Hermansens ånd forsøker Aabø å formidle byoriginalens mange sider.

Glimt i øye

Boken kom til etter at Aabø ble kontaktet av to ulike forlag. Han var først usikker, men Kagge klarte å overtale han.

– Kagge sa at han skulle sende en kontrakt så fikk jeg bestemme selv. Det har vært veldig morsomt og jeg har snakket med mange som kjente Hermansen. Boken er ikke bare en hyllest, Hermansen hadde sine sider, han var jo et menneske han også. Men han hadde alltid glimt i øye! Mye av det han sa gir ettertanke, sier Aabø.

Artikkeltags