Frid og fansen

[Inngangsord bilde farge]FRID OG HENNES HÆR OVER BEIERBRUA DRO...:[/Inngangsord bilde farge] Med Frid Ingulstad (lengst til høyre med mikrofon) i tet vandret, hundrevis av mennesker over Beierbrua lørdag. FOTO: NILS SKUMSVOLL

[Inngangsord bilde farge]FRID OG HENNES HÆR OVER BEIERBRUA DRO...:[/Inngangsord bilde farge] Med Frid Ingulstad (lengst til høyre med mikrofon) i tet vandret, hundrevis av mennesker over Beierbrua lørdag. FOTO: NILS SKUMSVOLL

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Den Norske Forfatterforening kan mene hva de vil. Frid Ingulstad hadde til sammen 800 lesere i sitt følge da hun arrangerte vandringer fra Hønse-Lovisas hus lørdag formiddag.

DEL

SAGENE: Folk stod som sild i tønne rundt den rødmalte stua ved Beierbrua da den mildt sagt populære kioskvelter-dronningen samlet menigheten til vandring med historisk sus.

– Rørende

Med så mange tilhørere skal det mye til for at stemmen bærer, og Ingulstad hadde derfor koblet mikrofonen sin til to megafoner, båret av to av hennes mange gode hjelpere.

– Dette varmer. Det er utrolig hyggelig at så mange ønsker å være med på denne vandringen, sa en tydelig rørt forfatterinne, før hun gikk videre i dagens program.

– Med så mange mennesker er det begrenset hvor mange stopp vi kan ta, men dette området bærer på en utrolig historie. Her var folk så fattige at de måtte leie rom i et rom. Det vil si at de leide seg en seng i et rom med flere familier. Det er vanskelig å tenke seg med dagens velstand, men det er altså ikke mer enn hundre år siden. Mine eldre lesere har fortalt meg at historiene i bøkene mine som omhandler dette området er meget realistiske. Og selv om det ble innført trygd i Norge, levet mange i tung fattigdom helt fram til første verdenskrig, fortsatte hun, og takket samtidig for alle de historiene leserne hennes hadde delt med henne årene opp igjennom.

– Jeg har vært hjemme hos folk som har bodd her hele livet. De har fortalt meg historier jeg har omskrevet og brukt i bøkene mine. Takk, strålte Ingulstad, før det enorme følget satte seg i bevegelse over Beierbrua til første stopp.

Tung bør

Det var nesten så det var grunn til bekymring, men Beierbrua tålte heldigvis "påkjenningen" av de mange hundre publikummerne. I tet gikk Frid Ingulstad med barn og ungdommer kledd i gammeldagse klær, tett fulgt av den nærmest endeløse rekken av ivrige historieinteresserte.

Kanskje er Frid Ingulstad i overkant kommersiell for den litterære "elite". Nesten vanskelig å unngå i lille Norge når du selger over én million bøker i året. Og kanskje er hun ikke på førsteplass på lista over mennesker tilhørende den kulturelle kapital. Men en ting er sikkert, og sannsynligvis også viktigst. Få forfattere kan samle 800 mennesker på vandring en vanlig lørdags formiddag på Sagene. Folk velger tydeligvis litteratur etter egen interesse. Uten at andre forståsegpåere bestemmer hva som nødvendigvis er riktig eller god smak.

Artikkeltags