LJAN: Ikke alle vet at Alexander Rybak har leid rom hos Karin Madsen i Birgitte Hammersvei i flere år. Her lever han som en sønn i huset sammen med den andre leieboeren Megan Sørlie.

LES OGSÅ: Rybak er favoritt

Megan og Alexander bruker kjøkkenet, badet, stuen og resten av huset som om de var oppvokst der. Karin stiller krav til sine leieboere. Her må alle holde orden, vaske, rydde og bidra til fellesskapet. Til gjengjeld følger det mye hygge. I dette huset snakker alle om alt. Og Alexander Rybaks musikk har satt sitt absolutte preg på samværet.

Elsker pianoet

- Jeg husker da han kom hit første gang og så pianoet mitt. Han trengte et rolig sted å bo nærmere Barratt Due enn Nesodden. Han har ofte undervisning på kveldene og rekker ikke siste fergen, forteller Karin.

Han så straks pianoet mitt, og spurte om han fikk lov til å spille på det. Dette er et Carl Mand-piano, et nydelig instrument jeg arvet av min bestemor. Alexander elsker klangen i det. Her har han spilt i time etter time. Vi har hørt mange sanger bli til her. Fairytale har vi fulgt og diskutert med ham siden første gang han hadde ideen, forteller Karin.

Verdens hyggeligste

Megan flyttet inn senere enn Alexander. Hun er ikke spesielt opptatt av musikk. Hun skal bli lege. Og føler hun har mye til felles med sin romnabo.

- Vi er begge veldig dedikerte innenfor hvert vårt felt. Det hender han ber meg om å komme og høre noe nytt han har laget. Og at jeg sier jeg ikke har tid fordi jeg må lese. Men jeg har stor glede av å lytte til ham spille, og av å diskutere hans ideer selv om jeg jo ikke er noen ekspert. Han er en utrolig jordnær fyr, sier Megan.

Hun mener Alexander Rybak er akkurat slik du ser ham på TV. Ærlig og rett frem. Hun synes det er underlig at jenter over hele verden nå er så opptatt av han hun deler hus med. Samtidig er hun ikke overrasket over mengden brev som dumper inn døren, eller begeistringen han vekker uansett hvor han kommer.

- Han er jo helt spesiell. Det ser jeg, selv om vi lever her som søsken, sier jenta som studerer rett nede i bakken på Sjømannsskolen.

LES OGSÅ: Eventyrlig MGP

Feiret med seigmenn

- Her i huset lever vi et nøkternt liv. Det passer både meg og leieboerne godt, sier Karin. Riktignok har Alexander nå fått disponere ett rom ekstra til alle de nye klærne han har fått i forbindelse med styling og show. Men de klærne bruker han ikke, skal vi tro Megan.

- Jeg har vel sett ham bruke to av genserne, ellers ligger alt i stabler med prislappen på. Han er den samme som før dette tok helt av. Jeg tekstet med ham senest i går. Og gleder meg til vi ses igjen, sier jenta rolig. Da hun og Karin så Grand Prix sammen hadde de planer om feire med en flaske champagne, stikk i strid med Alexanders alkoholfrie linje. Men de glemte de sprudlende dråpene i seiersrusen. Dermed ble det med fem seigmenn på hver som markering.

Glemte fiolinen

Megan og Karin sitter foran vinduet med utsikt over fjorden, rett ved pianoet. Her har de sittet et utall timer og snakket sammen med Alexander.

- Han er nok litt distré, sier Karin. Hun minnes den gangen for noen måneder siden da han kom hjem uten fiolinen. Den hadde han glemt igjen på toget. Han spant tilbake til Ljan stasjon, og der fikk han sannelig overrakt sitt kjære instrument igjen.

- Folk er så glade i ham, smiler Karin. Hun innrømmer at hun har snakket mye med Alexander Rybak om tiden som nå kommer.

- Jeg kan en del om livets mange sider, også om økonomi. Jeg er økonomisk, for å si det slik, og det er nok ikke han, selv om han er svært nøktern. Jeg vet han lytter til det jeg har å si, sier Karin.

Ikke lei låten

Selv om Karin og Megan har hørt Fairytale i mange versjoner, og fulgt hvordan Alexander Rybak jobbet frem variasjoner og fremføringsteknikk, så er ingen av dem lei av vinnerlåten. De synes den er flott. Og mener vi har mye mer å vente fra hans hånd. De kjenner hans allsidighet.

- Da Alexander var ferdig med eksamen markerte han med å gi meg en konsert i gave. Jeg fikk invitere med meg hvem jeg ville. Jeg tok med syklubbene mine, og selvfølgelig Megan her, og en del andre venner og familie. Alexander holdt en fantastisk konsert, og han var selv konferansier. Alle syntes det var en flott opplevelse og ble imponert, forteller Karin Madsen. Som takk fikk Alexander et stort flott håndkle med navnet sitt inngravert.

- Vi er nøkterne forstår du, smiler hun.

Mye korn

Hun avslører at Alexander i hverdagen spiser svært sunt. Hun vet, for de deler kjøkken og måltider. Og alle må bidra til å holde det pent rundt dem.

- Megan har lært Alexander å vaske bad. Jeg er nøye på hvem jeg leier ut til. Ikke alle passer inn her. Disse to som bor her nå trives sammen, og de trives sammen med meg, understreker Karin.

Megan Sørlie bekrefter at de trives sammen. De to ser film og spiller Playstation og X-box og alt det andre han har på rommet.

- Han er veldig selskapelig av seg. Typisk er det at han roper på meg når han kommer hjem fra toget om kvelden og vil formidle en ny sang eller noe han har tenkt på. Han har alltid mye å fortelle, særlig siste tiden, sier Karin.

Megan legger til: - Han kan spile fiolin her i stuen i åtte timer i strekk. Vi andre liker å lytte, det er kjempehyggelig. Jeg er glad det ikke er trommer han spiller!

Beina på jorda

- Det er nesten skremmende å se hvor stor denne jordnære gutten jeg kjenner fra rolige hverdager har blitt. Samtidig er jeg imponert over hvordan han klarer å beholde seg selv. Jeg tror hvem som helst ellers ville blitt forandret. Men ikke han. Jeg har snakket med ham på telefon etter seieren, og han er den samme, sier Megan.

Alexander Rybak flyttet ut for en kort periode for å bo sammen med en kamerat i sentrum. Men det fungerte ikke helt. Plutselig ringte det en kveld, etter sengetid. Han sto på Ljan og lurte på om det var mulig å få leie seg inn igjen. Deretter gikk det bare minutter før han igjen lå i sin faste seng, forteller Karin.

Hun kan ikke få fullrost leieboeren sin. Han er like flink som Megan til å gjøre sine plikter og delta i hverdagen, han overholder alle regler, og bidrar på alle vis.

- Han kan vi trygt sende ut i verden, ler de to damene.