HOLMLIA: – Dette kom helt ut av det blå, sier forfatteren av de svært populære serieromanene Arvesynd og Morshjerte.
Brenner for å fortelle
Nå har nemlig verdens største nettbokhandel, Amazon, tatt til seg Arvesynd-serien.
Anne Lise Boge begynte på serien for 20 år siden, og hun har for lengst funnet ut at hun må skrive. Men det må være en historie hun brenner for å formidle.
Nå forteller hun hvordan Arvesynd og Morshjerte har forandret både hennes og lesernes liv.
LES OGSÅ: Mortensrud-forfatter Adel Khan Farooq har skrevet oppvekstroman
Fikk en sjokkerende nyhet
Boge fikk plutselig en e-post fra Cappelen Damm Agency. De skrev at de hadde en spennende og god nyhet til henne. Et amerikansk forlag, Royal Hawaiian Press, hadde nemlig oppdaget Arvesynd, og de ville kjøpe de fem første bøkene.
– De hadde kommet over bøkene i Polen og tatt dem med seg, og de ble veldig engasjerte, sier hun fornøyd.
Etter 14 dager spurte de etter de fem neste bøkene i serien. Så ville de ha alle.
Og overraskelsen ble stor da Boge vite at den amerikanske nettgiganten Amazon hadde lagt seg over Royal Hawaiian Press.
– Det er helt ufattelig at Amazon har bøkene mine, sier Boge.
– De vil tjene penger, dette hadde de ikke gjort om de ikke trodde på bøkene. Det blir spennende etter jul, da får vi en viss peiling etter opptellingen. Men det er så skummelt, spennende og utrolig at det dytter jeg langt bak i hodet, sier hun.
LES OGSÅ:
Jubileumsbok fra Østmarkas Venner
Ble forfatter ved en tilfeldighet
De to seriene, Arvesynd og Morshjerte, har solgt fem millioner bøker. Da skulle man kanskje tro at Boge planla å bli forfatter fra ung alder. Slik var det allikevel ikke.
– Jeg bestemte meg aldri for å bli forfatter, det var helt tilfeldig. Jeg sluttet som lærer på grunn av leddgikt, men jeg ble gal av å være hjemme. Jeg ringte Allers for å høre om de trengte noen og jeg fikk jobben med å gjøre leserbrev om til virkelighetshistorier. Det var en spennende jobb, jeg lærte mye om mennesker og skjebner.
Boge ble i ukepressen i fem år og beskriver det som en god periode.
Arvesynd-serien så dagens lys ved at Allers i 1996 ikke klarte å finne den årlige sommerromanen. Dermed fikk hun i oppgave å skrive den.
– Er du helt rusk, spurte jeg redaktøren, det kan jeg da ikke!
Men Boge hadde hatt en historie i 40 år, som bare ventet på å få komme ut. En historie om hennes eget paradis, en gård i Nordmøre hvor hennes stemor kom fra.
– Du kunne reise 50-55 mil og komme 100 år tilbake i tid. Jeg hadde blitt interessert i hvordan de levde der i forhold til min oppvekst på Grünerløkka. Jeg lurte på hvordan det hadde vært der på begynnelsen av 1900-tallet hvis det kom en selvstendig og bestemt kvinne inn på gården.
Hun tok litt av dette og skrev det til sommeromanen. Det gikk over alle forventninger og redaktøren syns ikke de kunne la det bli med dette.
Historien måtte sendes inn til et forlag. De sendte det inn til Bladkompaniet, men fikk avslag. Høsten 1996 fikk hun napp hos et lite forlag, Semic, som senere ble Damm forlag, helt til de fusjonerte med Cappelen.
– Der fikk jeg beskjed om å legge til mer; flere naturskildringer og følelser. Det passet meg så bra. Jeg husker jeg gikk ut derfra, helt fortumlet og tenkte; skal dette bli en serieroman? Jeg hadde lyst til å skrike, men jeg var i et parkeringshus. Og etter ti minutter kom prestasjonsangsten.
Et norsk fenomen
Dette var begynnelsen på Arvesynd, en serie på 26 bøker og en av Norges største romansuksesser.
– Den første boka kom i 1998, den ble en megasuksess, det var helt vanvittig.
Serien fantes allerede i Sverige og i Polen, før de havnet i amerikanske hender. Men det norske systemet med serieromaner er unikt.
– Problemet med serieromaner er at ingen andre har systemet vårt. Her får du kjøpt serieromanene overalt, i bokhandler, på matbutikken og i kiosken, da spres bøkene mer. Dette har de ikke i andre land. Da Arvesynd kom ut i Sverige fikk jeg høre at de likte boken, men de skjønte ikke hvorfor den var så kort og med en så brå slutt. De visste ikke at det var flere bøker, de visste ikke hva serieromaner er.
LES OGSÅ: I 2009 besøkte Nordstrands Blad forfatteren i skrevestua hennes på Bogerud
Har endret liv
– Hvorfor har seriene hatt så stor suksess? Jeg har en fanside på Facebook og ut ifra den og brev jeg har fått, har jeg tydeligvis klart å formidle det jeg brant for å fortelle.
Boge har fått e-poster der folk skriver at hun har endret livene deres, og at barn er blitt oppkalt etter karakterene.
– Jeg fikk brev fra en mor etter Utøya. Hun skrev at jeg reddet livet hennes. Hun klarte ingenting etter at hun mistet datteren sin, men så fikk hun den første boka i Morshjerte. Hun begynte å lese og fikk litt fri, forteller hun.
Boge forteller videre at hun har vært heldig og på rett sted til rett tid, men innrømmer samtidig at det må ligge noe mer bak suksessen.
Fansen skriver til henne at de har funnet problemstillinger de kjenner seg igjen i og at hun har en evne til å beskrive følelser.
Fansen er viktig for forfatteren.
– Jeg har hele tiden svart og passet på fansiden. Det er leserne som kjøper bøkene, jeg har veldig stor respekt for dem. Jeg kommer aldri til å legge ned fansiden. Hvis folk holder et øye med den, skal jeg holde dem oppdatert.
Ble som terapi
Seriene har ikke bare vært til hjelp og inspirasjon for leserne, men også for Boge. Hun forteller at det har vært terapi å skrive dem.
– I stedet for å ha betalt psykolog for å få hjelp, har jeg tjent mye på å skrive det ut. Det har vært en velsignelse å få skrive det ut, uten å gi ut en selvbiografi. De som kjenner meg forstår dette.
LES OGSÅ: Suksessforfatter skriver ny slutt på Arvesynd
Finner inspirasjon i naturen
Boge må ha en historie hun brenner for og som er viktig for henne.
– Hvis jeg skal finne inspirasjon, historien og problemstillingene har jeg allerede, må jeg ha påfyll. Jeg får voldsomt påfyll av naturen.
Både Arvesynd og Morsjherte er fra Nordmøre, hun reiste dit for å få påfyll til å fullføre de to seriene.
– Paradiset mitt er gården på Nordmøre. Ingenting kan måle seg. Alle menneskene og inspirasjonen er derfra - naturen, fjorden, fjellene, tåka som siger som langstrakte spøkelser og nordlyset som flammer over høsthimmelen. Kommer jeg dit, føler jeg at jeg kommer hjem igjen med et lager av påfyll jeg kan øse av.
– Der kan jeg høre på seterbekken eller stå en høstkveld og plukke stjerner. Der oppe kan du strekke ut hånda di og plukke dem ned.
Boge har bodd på Holmlia i syv år. Hun henter litt ekstra påfyll i hverdagen ved å gå tur rundt Hvervenbukta.
– Turen er helt fantastisk. Å sette seg ned på en stein eller en stubbe ved vannet og høre på fjorden, det er ubetalelig. Sånne stunder trenger jeg. Men det må være på en hverdag med få mennesker, jeg trenger stillhet. På mine tider er det mitt sted.
Boge er også alltid på jakt etter mennesker. Hun er veldig observant når hun er ute blant folk.
– Folk utleverer livene sine på telefonen på bussen. Jeg bruker rått fra mennesker jeg kommer over, det er det nok ikke alle som tenker over.
LES OGSÅ: Karsten Alnæs' innsikter i to sider av kjærligheten
Er fornøyd nå
Boge har levert sin siste serieroman. Hun har skrevet i 20 år og vil ikke skrive flere av dem.
– Jeg får høre at jeg er gal som stopper nå som bøkene er så populære.
Siste bok i Morshjerte kommer 27. februar. Nå er flagget på halv stang på fansiden på Facebook, folk skjønner ikke hvordan de skal gi slipp på bøkene de har blitt så glade i.
– Jeg føler jeg har formidlet det jeg ville, derfor syns jeg ikke det skal skrives 40 bøker til. Men jeg skal skrive, jeg vil prøve en roman, en trilogi eller noe annet. Jeg har historien. Det er skremmende å skulle skrive det, for det ligger tett innpå privatlivet mitt. De som kjenner meg forteller at det er mye meg i bøkene jeg har skrevet, det jeg har i tankene nå er enda mer meg. Jeg må skrive, det har jeg funnet ut.
For første gang skal Boge sette seg ned med bøkene og gjenoppleve historiene.
– Mange har lest seriene seks ganger. Folk sier de er bra, så nå skal jeg lese dem selv. Det har jeg ikke gjort før, jeg har bare skrevet dem.
– Det har vært en eventyrreise gjennom 20 år. Når man tror det er slutt, kastes jeg ut på det internasjonale markedet!
LES OGSÅ:
Forfatter Tyra Tronstad elsker Bøler