Kulturscene - det er Holmlias tur nå

HOLMLIA: Kjøpesenteret er under utbygging. I et opprop krever beboere og foreninger nå et kulturhus.

HOLMLIA: Kjøpesenteret er under utbygging. I et opprop krever beboere og foreninger nå et kulturhus. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om oppvekst, opplevelser, inspirasjon, drømmer, gode og dårlige forbilder:

- You want to be what you see.

Quincy Jones

Holmlia har et aktivt frivillig kultur- og organisasjonsliv, men mangler en scene og et rom hvor man regelmessig kan presentere og oppleve scenekunst av høy kvalitet. Samtidig bør en lokal scene være et naturlig hjem for Holmlias unge talenter, etablerte utøvere og utvikling av ny scenekunst. Det er naturlig at et slikt lokale ligger sentralt på Holmlia, i tilknytting til Deichman, den eneste eksisterende kulturelle møteplassen på senteret.

Vi ønsker at OBOS skal se den nødvendige verdien av noe mer enn et reint kjøpesenter. Et nytt senter bør også inneholde opplevelser og nye inntrykk for Holmlias befolkning. I våre øyne er handel og næringsliv noe å leve av, mens kultur er noe å leve for. Både barn og voksne på Holmlia fortjener gode fellesopplevelser med kvalitet i ulike kulturuttrykk og innbydende rammer for arrangementer. Det er Holmlias tur nå!

Vi ønsker oss et rom som er stort nok, fleksibelt nok og hvor det er lav terskel for å oppsøke rommet, men med høye tanker om innhold og kvalitet. Dagens eksisterende kulturrom er rett og slett ikke gode nok. At det har vært gjennomført gode arrangementer på Holmlia er ikke på grunn av arealene vi bruker, men på tross av deres uegnethet.

Dagens alternativer er kirken, puben eller å arrangere i nabokommunen. De to første står for stor aktivitet, men har klare begrensninger på type arrangementer og innhold. Rosenholm Campus over kommunegrensa har vært brukt til flere kulturarrangementer organisert av Holmlia-beboere, men det ser ikke ut til at dette blir like lett i framtida. Vi ønsker nå en egen romslig kulturstue som ikke begrenser eller ekskluderer, verken når det gjelder alder, tro eller uttrykk. Målet er et sted som føles som inkluderende og nøytral grunn, men hvor innholdet skal vise Holmlia-beboernes engasjement, likheter og forskjeller.

Holmlia bør ha en scene som er hjemmebane for alt det som allerede finnes av yrende kulturliv her, og som gjør mulig alt det som ennå ikke har blitt gjennomført i mangel på gode rammer. I tillegg bør lokalet drives med mål om å stimulere til nye konsepter og nytt innhold som befolkningen ønsker seg. Konserter, folkemøter, barneforestillinger, litteratur, utstillinger… det er få begrensninger om man har det riktige lokalet.

Et godt eksempel på hva man allerede har fått til med begrensa ressurser og enkelt grasrotarbeid, er at Holmliainitiativet og krefter fra Holmlia Yacht Club gjennomførte en innsamling blant lokale kulturentusiaster for å kjøpe inn et flygel. Flygelets midlertidige hjem har vært hos tidligere nevnte Rosenholm Campus, bare en kjapp gåtur fra Søndre Aas gård. Holmlia-folkets flygel hører selvsagt hjemme på Holmlia og er klar for flytting så fort vi får et velegna hjem til det.

Akkurat som idrettsgleden på Holmlia har sitt hjem i områdene ved Lusetjerndalen, ønsker vi oss en scene ved senteret hvor musikk, teater, litteratur og andre uttrykk får feste røttene. Det perfekte lokalet finnes allerede, nemlig underetasjen hos Deichman. Dette forutsetter at biblioteket blir utvidet i dagens øverste etasje. I forbindelse med reguleringen av det nye Holmlia Senter skrev Holmlia-beboerne tydelige høringssvar til Obos: Vi vil ha kulturscene og et sted som rommer forsamlinger av en viss størrelse. Vi forventer at Obos lytter nå.

Etter hva vi forstår har Bydel Søndre Nordstrand ingen kommunalt ansatte kulturarbeidere eller noe dedikert kulturbudsjett. Vi som bor her ser et skrikende behov for begge deler. Det har ikke alltid vært slik på Holmlia. Men en gal og urettferdig fordelingsnøkkel av penger gjorde bydelen fattig og førte til kutt i budsjetter og fjerning av kulturstillinger for mange år siden. Alle de tapte årene kan vi ikke få tilbake, men vi må rette opp dette nå for fremtiden.

Kulturarrangement er en av de mest opplagte møteplassene for familier på Holmlia, og en mulighet til å skape noe felles, på tvers av alder, kjønn, tro og ressurser. For at kunstnere, frivillighet og organisert kulturliv skal kunne ha gode vilkår i de neste tiåra, må man investere i kulturell infrastruktur. Slik styrker vi også lokalsamfunnet.

Vi krever handling fra Obos og fra politisk hold. Bredden i dette oppropet spenner fra Holmlia Yacht Club Band til Deichmanske bibliotek, Holmliaskolenes musikkorps, Vær Stolt-festivalen, det lokale foreningslivet og dyktige kunstnere eller ressurspersoner.

Oppropet er signert av ni lokale foreninger og organisasjoner, samt over 50 kunstnere og kulturarbeidere fra Holmlia.

Det kan ikke sies mange nok ganger. Det er Holmlias tur nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags