Gå til sidens hovedinnhold

La oss få bruke hodet og hytta vår!

Det er ikke svenskegrensen som er farlig. Nei til symbol-restriksjoner!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære politikere og dere som bestemmer hvilke restriksjoner som gjelder for tiden. Nå er jeg faktisk veldig skuffet og lei meg. Dere er flinke, men det må være lov for oss alle å bruke sunn fornuft.

I Norge er vi nå cirka 12.000 familier som venter på å få lov til å bruke våre feriehjem som ligger på den andre siden av svenskegrensen. Akkurat som for de med hytter og fritidsboliger i Norge, har vi et behov for å gjøre ettersyn, vedlikehold – men også å få lov til å bare «være på hytta i fred».

Les også

Hytte til hytte i påsken frarådes - her er regjeringens påskeferieråd

I disse dager er det mer enn ett år siden vi fikk lov til å dra på overnatting, uten å måtte gå i karantene når vi kommer hjem. I praksis er det blitt umulig med overnattingsturer.

Oslo Tingrett har sagt at det ikke er forholdsmessig akseptabelt å gjøre det så vanskelig for oss, overnattingsnekten står seg ikke i forhold til smittevernsbehovene. Helsedirektoratet har også sagt at de mener overnatting er smittefaglig innenfor. Men politikerne nekter fortsatt. De har til og med anket til Lagmannsretten – trolig bare for å få utsette å ta stilling til realitetene …

Vi som har fritidshjemmet vårt i Sverige, har ikke mange krav. Og vi ønsker på alle vis å være gode borgere, med sunn smitteadferd. Men det bør finnes en grense for hva vi skal akseptere.

Fakta er at våre ferieboliger stort sett ligger i meget spredt bebyggelse og langt fra de store smitteforekomstene. Ca. 90 prosent av de norskeide svenske torp ligger i spredt bebyggelse. I følge SSB ligger kun 50% av fritidsboligene i Norge i grisgrendte strøk. Trolig er det tryggere på våre steder i Sverige enn det er i mange norske hyttegrender, for ikke å snakke om situasjonen på Østlandet akkurat nå.

Men hovedpoenget vårt er at vi ikke er ute etter å reise rundt og oppsøke smitte, vi ønsker kun å bruke vår egen eiendom , ja vårt andre hjem, faktisk er hytta en del av hjemmet vårt – men ellers leve som i karantene. Dette skader absolutt ingen.

Vi har en stor egeninteresse i å unngå smitte. Ta eksempel i min kone og meg selv, vi handler en gang ukentlig på Lambertseter. Vi er hjemme uten besøk av våre kjære barnebarn og andre vi er glade i . Dette nettopp for å unngå evt. smitte. Så langt det er mulig brukes hjemmekontor. Hva mer kan vi gjøre? Jo , reise bort fra smittesituasjonen her hjemme til ett trygt sted , nemlig hytta.

Kjære dere som kan gjøre noe med dette:

Kan vi være så snille å få lov å bruke vårt eget hode og eiendom – og få tilgang til våre feriehjem på andre siden av grensen? Vi vet at Sverige akkurat nå har innreiseforbud for nordmenn. Men når dette oppheves, håper vi at også norske myndigheter kan vise oss denne respekten.

Les også

Einar fra Lambertseter og andre hytteeiere i Sverige vant koronasak, men staten anker

Les også

Statsministeren på vandring i koronatomme gater: – Vondt