Gå til sidens hovedinnhold

- La oss konkurrere om hvem som har den mest insektvennlige hagen

Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg oppfordrer alle i bydel Nordstrand som eier eller forvalter et stykke jord til å lese seg opp på hvordan vi kan omdanne grønne ørkner til frodige blomsterenger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skammer meg ikke over å ha en gressplen rundt huset, men jeg har jo i mange år undret meg på hva jeg skal med gressplenen.

Den gang jeg klippet med manuell klipper var det jo en mening med plenen – jeg fikk god mosjon av å klippe en stor hage. Men etter å ha gått med en motorklipper i flere år føles det helt meningsløst. Den eneste mosjonen denne klipperen gir er en times rusletur i bråk og bensinlukt.

Nå kan jeg anskaffe en robotklipper og synke ned i sofaen, befridd fra mosjonen. Men så fant jeg en bedre løsning: La plenen gro igjen, anlegge en blomstereng og ha en rotete hage med ugress, kvist og kvast.

En FN-rapport fra Naturpanelet (IPBES), tegner et illevarslende bilde av tap av arter og naturmangfold. Mange av artene som kan forsvinne er truet av bl.a. monokulturer.

Plenen vår er en monokultur. En nyslått plen dufter så godt og vakker kan den også være. Men særlig interessant er den ikke – ja ikke før den har fått stå uklippet lenge og det dukker opp hvitveis, løvetann, blåklokker og kløver og andre vekster som jeg må hente floraen for å finne navn på.

Og hva foretrekker insektene, tro? Gressplen eller blomstereng. Jeg kan jo tenke meg svaret og understøttes av bl.a. en professor ved NMBU som mener det er på tide å utfordre bildet av den velstelte kortklipte plenen som det ypperste innen hagestell og grøntarealforvaltning.

For et par dager siden gikk jeg forbi Symra terrasse på Lambertseter. Ved siden av bygget ble det planert ut et lite område. Jeg kom i prat med anleggsgartneren som fortalte at her skulle det såes en frøblanding som vegvesenet bruker langs veiene. Det var positivt overraskende! Altså ikke en plen som måtte klippes med en liten motorklipper flere ganger i sesongen, men et åpent blomstrende område. Der trives pollinerende insekter.

Og vi da, som sitter med store eller små hager, og bydel Nordstrand og Oslo kommune som har ansvar for grøntområder : «noe har gått fullstendig under radaren. Vi har glemt de små innbyggerne i skogen, enga og vår egen hage: Humlene, sommerfuglene, billene og de andre insektene.»

Det er på tide å ta til oss og sette i verk de rådene som nå blir gitt av fagfolk som kan dette med tap av artsmangfold og vet hvordan vi sammen kan løse problemene.

Jeg oppfordrer alle i bydel Nordstrand som eier eller forvalter et stykke jord til å lese seg opp på hvordan vi kan omdanne grønne ørkner til frodige blomsterenger.

Ha åpne hager slik at vi kan lære av hverandre og konkurrere om hvem som har den mest insektssvennlige hagen. 40 % av insektene er truet av utryddelse iflg. sciencedirect.com. Vinneren av konkurransen er selvsagt insektene!