LAMBERTSETER: Forestill deg en lyd som surrer rundt i ørene eller i hodet. Den oppleves som during, piping, klikking eller plystring. Enten den er konstant, eller svingende, på ett øre eller begge - du blir ikke kvitt den så lett.
Tilstanden tinnitus, på godt norsk øresus, krever en stor innsats for å takle det. I hvert fall i følge Geir Hansen i Hansen Teknikk AS, som er et spesialsenter for ørepropper. Han har lang erfaring med å lage propper, og har vært "i gamet" siden 1975.
Irriterende tinnitus
Han og sønnen, Fredrik, ønsker å nå ut til foresatte og unge med en viktig beskjed:
– Det er på tide at de unge begynner å tenke mer på hørselen sin og at foresatte både tenker på sine barns hørsel og sin egen. Vi vil presisere hvor viktig det er å tenke på ørene sine. Du har bare ett sett, sier Hansen senior.
Han har selv tinnitus.
– Lyden forsvant plutselig fra venstre øret på grunn av Ménières sykdom. Tilstanden kalles sudden deafness. Det fins hjelpemidler, men å få bort tinnitusen går ikke. Du kan gå på kurs å lære å takle det. Det er ingen i dag som kan sette fingeren på hva tinnitus egentlig er. Man må bare lære å mestre det, og lure hjernen til å koble ut støyen du hører. Det fins hjelpemidler, som lydpute med lydgenerator, sier han.
Familiebedriften Hansen Teknikk produserer propper til høreapparater, hørselvern, musikkpropper for musikere, for konsertbruk og monitoring for musikere med spesialtilpassede ørepropper.
– Vi kan også tilpasse og lage propper til mange typer "headphones" -til iPhones, iPod med mer. Alle proppene er håndlaget, for å få den beste passformen på det ferdige produktet. Lydbildet blir ikke ødelagt, bare dempet. Den farlige lyden blir borte, forteller senior.
Smarte propper
Far og sønn Hansen er oppriktig engasjert med tanke på forebygging av hørselsskader.
Fredrik (20 år) forteller at nå i våres har flere russ kontaktet dem for universale propper.
– Det er kjempebra. Men det er viktig at foresatte og unge som er mye på konserter, driver med musikk eller spiller i band, eller jobber på områder og lokaler med mye støy tenker på hørselen sin, sier han.
Selv sverger Fredrik til In Ear propper i ipoden og ER-Musikkpropper på konserter.
– Det har blitt mer in å gå med ørepropper. Sjansen for hørseltap og skade minsker ved bruk av propp. Fordelene med personlig tillpassede propper er at man stenger all støy ute, og man kan nyte musikken i ro, samtidig som man automatisk vil skru ned lyden! Lydkanalen i hver propp blir "tunet" til modell/fabrikat, slik at lydbildet du hører blir så bra som mulig, forteller junior.
Brukstiden til en propp kan være fire år med pen behandling.
– De er smarte og lette å ha med seg, sier Fredrik.
For å få deg en propp eller to trenger gutta et avtrykk av ørene dine. Da fyller de på med en silikonmasse. Dette skal være helt ufarlig og smertefritt.
– Vi hjelper deg også gjerne med høreapparatet. Kom innom om du trenger å skifte batterier i høreapparetet, eller har problemer med det, oppmuntrer senior.
Anbefaler formpropper
I følge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) viser undersøkelser at stadig flere, ikke minst barn og unge, får nedsatt hørsel eller hørselsrelaterte lidelser, som følge av støy. HLF kaller hørselsskadelig støy for et folkehelseproblem.
– Tallene vi opererer med viser at 50.000 nordmenn (uavhengig av alder) er så hardt rammet av tinnitus at de har vesentlig redusert livskvalitet. I tillegg er det flere hundre tusen nordmenn som har ulike grader av tinnitus og mange av dem trenger behandling. Vi får stadig flere henvendelser om at unge får tinnitus - ofte pga for høy lyd (konsert/mp3 osv), forteller informasjonssjef Trym Helbostad.
Han sier at bare noen få minutter med et lydnivå på 110 desibel kan føre til varig hørselsskade, men også summen av støybelastning over tid kan gi hørselsskade.
– En hørselsskade er uopprettelig, men det går an å bruke hjelpemidler, som for eksempel høreapparat for å kompensere for hørselstapet, beretter Helbostad.
Han råder folk som opplever vedvarende piping eller susing etter konsert, til å oppsøke øre-nese-hals lege.
– HLF anbefaler bruk av ørepropper dersom lydnivået er høyt. I tillegg oppfordrer vi folk til ikke å stå foran høyttalerne, samt at man passer på å ta pauser fra musikken, sier informasjonssjefen.
Budskapet fra HLF er at man fortsatt skal ha hyggelige musikkopplevelser, men at man gjerne kan skru ned volumet for å unngå hørselsskader.
– Propper er en veldig god investering i egen helse! mener Geir og Fredrik Hansen.