Lambertseterhjemmet: FrP ønsker en hjertegod eldreomsorg i byen vår

LAMBERTSETER SYKEHJEM: Avvikles midlertidig 1. desember 2019.

LAMBERTSETER SYKEHJEM: Avvikles midlertidig 1. desember 2019. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl skrev nylig et innlegg mot oss i FrP i Nordstrandsblad.

Jeg er ikke så opptatt av å sette merkelapper på andre politikere, men mer opptatt av kvaliteten, innsyn, og åpenhet innenfor eldreomsorgen, og svarer derfor eldrebyråden.

Realiteten er at Lambertseterhjemmet legges nå ned et år tidligere enn planlagt. Opprinnelig skulle de eldre flyttes over til Lindeberg. Men den planen har byråden endret.

Kommunikasjonen har vært mangelfull både fra Sykehjemsetaten, og byråden sin side. Møter om flytteprosessen er holdt, uten at svarene har vært gode nok.

Beboerne får nå ikke flytte sammen, men blir spredt over hele byen, på tross lovnader om å flytte sammen.

Hjemmet er privat drevet av selskapet Stendi, og alle ansatte står snart uten jobb. Vanligvis ved rekommunalisering skjer dette gjennom en virksomhetsoverdragelse, som betyr at ansatte blir tatt vare på.

Sykehjemsetaten er en stor virksomhet og burde kunne benytte seg av ansatte ved Lambertseter sykehjem. Dette må både etaten og byråden ta innover seg. Derfor har jeg også bedt de nevnte aktørene å komme og forklare seg på neste komitémøte i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

Lambertseterhjemmet har 74 langtidsplasser, og 17 plasser på aldersavdelingen. Når disse aldersplassene legges ned, er de eneste aldersplassene i byen vår, på Jødisk Bo- og seniorsenter ved synagogen i sentrum. Også aldersplassene på Eugene Hanssens aldershjem er lagt ned av det rødgrønne byrådet.

Det er noe trist over at aldersplasser legges ned over en lav sko, og at eldre som har levd sammen i mange tiår, nå skilles. Vi trenger flere trappetrinn enn Omsorgpluss, hjemmetjenesten og sykehjem. Hvilket tilbud vil bli gitt til dem som er på aldershjem?

Byråden henviser til Faktisk.no, fordi byrådet selv også la ned også det ideelle sykehjemmet St. Hallvardshjemmet. Jeg har aldri sagt at eldre ble kastet ut fordi tiggere skulle inn, slik eldrebyråden påstår, men har derimot sagt at sykehjemmet helt fint kunne ha fungert videre med de eldre som var der, og at det er beviselig når bygningsmassen som byråden mente var ubeboelig, i dag blir brukt til overnatting, og bosted.

Eldrebyråden har en tendens til å henvise til at «alle» i bystyret har vært med å godkjenne planene for sykehjemmene i Oslo, men det stemmer ikke.

Det rødgrønne byrådet har arvet listen over planene med oppusningene av det tidligere Høyre-byrådet, som aldri hadde ment å bruke denne listen slik. Det står ingen steder i planene som eldrebyråden referer til at bad på alle rom er et absolutt krav, heller ikke at det er kommersielle og ideelle sykehjem som skal fases ut, slik som byråden selv praktiserer, og slik det står i byrådserklæringen til Ap, SV og MDG. Planene gjelder dessuten ikke kommunale sykehjem i særlig stor grad, som også trenger oppusning mange steder.

Nå har Oslo SV gått ut og vil gjøre 11 private sykehjem i Oslo kommunale. Det vil si at det er slutt for gode aktører som Unicare, som har f. eks driftet Manglerudhjemmet (der er boplassene for demente lagt ned av byrådet) med stor suksess og glede for de eldre med pub, spa, og underholdning. Men en ting skal SV ha, de er i alle fall åpne og ærlige om det.

For FrP er valgfrihet, mangfold og konkurranse det som gjør alle bedre viktig. I alle aspekter av vårt liv, så velger vi tjenester, vi har innflytelse, kan bytte bort, og kreve vår rett. Denne retten skal ikke forsvinne selv om man er blitt gammel, tvert om.

Jeg har besøkt mange sykehjem i Oslo, også Lambertseterhjemmet, og vi går til valg på en by med mangfold for alle, også for de eldre i byen vår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags