Øystein Sundelin (H) er bare 26 år. Det betyr ikke at han ikke har begynt å tenke på alderdommen. Riktignok ikke sin egen, men han har tatt sin egen generasjons beste ideer og prøvd å gjøre dem om til det beste for den eldre garde. Vi snakker rett og slett om ideen om å opprette kollektiv for eldre.

LES SAKEN: Høyrepolitiker: – Eldre kan bo i kollektiv

Sundelin mener nemlig at eldre godt kan bo sammen i kollektiv – store boliger, som er spesielt tilrettelagt for de som er litt dårlig til beins, som kanskje ikke orker å dytte verken snøfreser eller gressklipper og som kanskje trenger tidvis medisinsk hjelp. Sundelin ser for seg at beboerne får sine egne rom, men at det er felles kjøkken og stue. Tanken kan kanskje virke bisarr, men går man den litt nøyere etter i sømmene er det nesten så man selv kan glede seg til å bli gammel.

For eldrebølgen kommer. Vi har hørt om den i åresvis, men det er ikke skremselspropaganda – den kommer. Vi lever stadig lenger og vi blir stadig flere. For å møte behovet for eldreomsorg i årene som kommer er man nødt til å tenke alternativt. Og for mange eldre er steget inn på et sykehjem skummelt. Da kan mer fleksible alternativer, som et eldrekollektiv være løsningen.

For det er viktig å huske på at det ikke skal være snakk om et enten eller. Mange eldre er ensomme, men utover det er de funksjonsfriske og oppegående. På lik linje med studenter som flytter til nye byer kan et eldrekollektiv møte behovet mange har for sosialisering, samtidig som de har stor frihet til å styre sitt eget liv.

Så selv om forslaget kommer fra en som neppe trenger å bekymre seg for eldreomsorg på et halvt århundre, er det i dette tilfellet verdt å lytte til ungdommen, uten å avfeie det som et populistisk forslag for å unngå fokus på en tidvis sviktende eldreomsorg i Oslo.

Det er uten tvil et enormt behov for mer penger til eldreomsorg her i byen, både til de aller mest pleietrengene og til dem som trenger hjemmehjelp, eldresenter eller andre tilbud. Da er det prisverdig at det kommer nye og alternative forslag, som kan være både til glede og nytte for den kommende eldrebølgen.