Snø betyr ikke bare vinteridyll, skiløyper, og snømenn. Snøfall betyr også trafikkproblemer. Det er i vinter blitt meldt om snøkaos i store deler av Europa. At danskene tas på senga av store snøfall er kanskje ingen overraskelse, men i takt med snøfnuggene har det også lavet ned med e-poster og telefoner fra fortvilte nordstrandsbeboere som melder om snøkaos og farlige situasjoner.

LES SAKEN: Snøkaos gjør folk sinte og redde

Nesten hver henvendelse vi har mottatt har handlet om at gateparkerte biler hindrer snørydding, slik at brøytekantene blir liggende langt ut i veibanen. Dette gjør veiene vesentlig smalere, uten at trafikken avtar av den grunn. Der det er fortau svinger bilene opp på dem for å komme frem, der det ikke er fortau må både bilister og fotgjengere kjempe om veimeterne. Det blir gjerne tuting, rygging og biler som bulker eller sneier fotgjengere.

De første
til å reagere er foreldre. Vi har fått tips om farlige skoleveier ved nesten hver eneste skole i bydelen. Foreldre tør ikke la barna gå til skolen så lenge de må dele en smal skolevei med biler. Derfor velger mange å kjøre sine små til skolen, og er dermed med på å forverre situasjonen for alle de andre barna.

Vi tok kontakt med Samferdselsetaten, de er omtrent like fortvilet som alle andre. Snødeponiene er fulle, så snøen må måkes i hauger på stedet. Med veikanten full av biler er det en umulig jobb. Parkeringsforbud kunne løst problemet mange steder. Det er politiet som har skiltmyndighet, men de vil helst ikke bruke den, og når de konfronteres med farlige trafikksituasjoner henviser de til Samferdselsetaten. Så lenge det er snøen som er problemet er det ikke politiets ansvar.

Tom Kristoffersen er seksjonssjef i Samferdselsetaten. I dagens utgave kan du lese hans forslag om å reformere det gamle datoparkeringssystemet og ha rullerende parkeringsforbud noen timer på dagtid. Nordstrands Blad synes dette virker som en smidig løsning på et stort problem og håper at det vil bli utredet så fort som mulig. I mellomtiden vil vi be bilister om å vise hensyn til fotgjengere. Senk farten på de trange veiene, grav vekk brøytekanten rundt din egen bil, og ikke la båthenger og «konebil» snø ned i veier med skolebarn og buss.