1. april gikk fristen ut for å levere listene foran årets lokalvalg. Valget til bystyret og kampen om ordførertaburetten og byrådet vil få mye oppmerksomhet i månedene som kommer. Men vi i Nordstrands Blad kan love deg at du også skal være oppdatert på valget til bydelsutvalgene. Det skal vi sørge for.

Å være politiker er ofte en utskjelt og utakknemlig rolle. Men det er utrolig viktig for demokratiet at det er så mange som er villig til å gi av sin tid og sitt engasjement for å ta beslutninger om våre felles verdier. Uansett om det skjer i bydelen, bystyret eller på Stortinget. Eller andre fora der det er politisk debatt og der beslutninger om verdivalg i samfunnet tas.

Partiene har mer jobb med å få folk til å stille på listene sine nå enn tidligere. Det er kanskje ikke så rart, når man vet hvor mye tid et politisk verv kan ta, og hvor mye kjeft man må påregne å få. I bydelsutvalgene kan det oppfattes som ekstra frustrerende, der er pengesekken fra sentrale myndigheter innom Oslo Rådhus og bystyret før bydelen sitter igjen med sitt handlingsrom. Og det er ikke så stort når lovpålagte oppgaver er utført.

Denne vinteren har vi sett voldsomme opptøyer i flere diktaturer i Afrika og den arabiske del av verden. Folk ofrer livet i håp om å kunne få et demokrati som vårt, der man fritt kan ytre seg og delta i politisk aktivitet. Det er en påminnelse om at demokratiet kanskje ikke er så spennende her hjemme, men det er først når man mister det man virkelig forstår hva det betyr.

Konkurransen om tiden blir stadig større, det er tilbud nok rundt oss til å fylle alle livene våre mange ganger. Da er det kanskje ikke det mest spennende alle kan tenke seg å engasjere seg i politisk arbeid. Men noen ofrer av sin tid for å passe på hvordan våre barnehager, sykehjem og vårt barnevern drives, og at det finnes kulturtilbud og infrastruktur i lokalsamfunnet. Og noen går løs på sakspapirer og kveldsmøter selv om de gang på gang må finne ut hvor de skal kutte og hvem som ikke skal få, vel vitende om at noen vil bli forbannet på de valgene som tas. Derfor tar vi hatten av for alle som har meldt seg til innsats foran høstens lokalvalg.