450 i sporene av Sønnavind-bøkene

 450 var lørdag formiddag med Frid Ingulstad på hennes vandring i Sønnavind-bøkenes historiske spor. Her ved gamle Hjula Væveri på Sagene.

450 var lørdag formiddag med Frid Ingulstad på hennes vandring i Sønnavind-bøkenes historiske spor. Her ved gamle Hjula Væveri på Sagene. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det er nesten ikke grenser for hvor stor interesse Nordstrand-forfatteren Frid Ingulstad klarer å mobilisere hos sine lesere. Lørdag fulgte omkring 450 i bokserien Sønnavinds fotspor på det gamle Sagene.

DEL

NORDSTRAND/SAGENE: Etter 38 bøker i serien Sønnavind har Frid Ingulstad gitt sin stadig voksende gruppe lesere et detaljert bilde av livet i det gamle fabrikkmiljøet langs Akerselva på Sagene.

– Jeg får daglig tilbakemeldinger fra mine lesere, fortalte hun skaren av lesere som lørdag møtte opp ved Hønse-Lovisas hus.

– Den yngste er ti år, den eldste er 102. Alle gir de uttrykk for glede og spenning ved å lese bøkene, og jeg får stadig kontakt med folk som vil gi meg innspill til å skrive videre. Og det er nettopp det folk kan fortelle fra virkeligheten som gir meg detaljer i bøkene.

Lørdagens ferd gikk fra Hønse-Lovisas hus som i bøkene er vaktmesterbolig. Over broen til Hjula Væveri og videre Våghalsen.

Fabrikkene lå langs Akerselva, og Frid Ingulstad stoppet stadig og fortalte detaljert.

Hennes beskrivelser gjorde at følget nesten kunne se for seg hvordan hovedfiguren Elise og alle de andre levde for omkring 100 år siden.

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke forestilt meg at serien skulle bli så stor, men nå sitter jeg altså hjemme på Kastellet og skriver på den 42. boken, forteller hun til Nordstrands Blad. – Og leserne mine nærmest forlanger at jeg bare må fortsette. Noen vil ha serien helt frem til dags dato, men da må jeg vel bli 150 år.

Det var i 2005 Frid Ingulstad inviterte til vandring i det gamle fabrikkområdet, og da hadde hun 30-40 med seg. Året etter nærmest svermet det, og på det meste har omkring 1000 fulgt henne i Sønnavind-området.

– Da jeg la opp til årets tur, hadde jeg ikke konkurranse med Melodi Grand Prix i tankene. Men slik har det faktisk blitt. For mange som vil være med på turene har jo kommet langveisfra, og de har måttet ha hotellovernatting. Det har nesten ikke vært mulig denne helgen. Men når 4-500 møter opp, gir det meg nok en gang kjempeinspirasjon. For alle er jo så interessert i det jeg kan fortelle selv om alle kjenner temaet. Forskjellen er bare at nå får de se akkurat de stedene jeg skriver om.

Så om det ikke skjer noe spesielt, blir det nok flere turer i sporene av Sønnavind.

Artikkeltags