Siste forsøk på å synliggjøre luftskiphistorien

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Interesserte må lete lenge for å finne minnesmerket etter Roald Amundsens luftskipferd til Nordpolen på Ekebergsletta.

DEL

EKEBERG: Lokalhistoriker Dag Jarnøy har i flere år jobbet med å få kommunen til å svare på hva man tenker å gjøre med minnesmerket. Jarnøy sier han har blitt kontaktet av turister og historieinteresserte som har lett i timesvis etter minnesmerket.

Selv måtte lokalhistorikeren lete i en god time før han fant det for en del år siden. Nylig forsvant også messingplaketten som gjorde det mulig å se hva minnesmerket er for noe.

Nå gjør Jarnøy et siste forsøk på å få offentlighetens oppmerksomhet rettet mot saken. Han har sendt inn 325 underskrifter han har samlet via minsak.no på nett, og saken vil dermed komme opp til politisk vurdering i Oslo kommune.

Les også: Vårt minst kjente minnesmerke er på Ekeberg

Luftskip på besøk

14. april 1926 sto et anslagsvis rundt 35 meter høyt tårn på Ekebergsletta, et lite stykke bak der Ekeberg skole nå ligger. Fra Italia kom eventyrer og oppdagelsesreisende Roald Amundsens luftskip og ankret opp i tårnet en ettermiddag, før det reiste videre mot Nordpolen.

– Tårnet ble tatt ned under krigen. Jeg prøvde å finne ut hvem som hadde satt det opp, og hvem som har ansvaret for minnesmerket. Byarkivet finner ikke noe. Jeg har funnet ut at kommunen kjøpte sletta av bonden på Ekeberg gård i 1911, forteller Jarnøy da Nordstrands Blad møter ham ved Ekeberg skole.

Jarnøy har prøvd via de fleste kommunale etater, uten at noen har innrømmet eierskap til minnesmerket.

Han kom så i kontakt med noen i Kulturetaten, og sier han fikk beskjed om at minnesmerket ikke er kunst, så derfor kunne ikke Kulturetaten ha noe med det å gjøre.

– Jeg prøver nå en ny innfallsvinkel: Hvis en kunstner setter opp en ny stein eller noe annet her, blir det kunst, foreslår Jarnøy.

Han er imidlertid ikke veldig optimistisk. Til det har han prøvd for lenge å få minnesmerket på sakskartet i kommunen. Uten at noen erkjenner eierskap tillates det ikke at noe gjøres.

Saken fortsetter under bildet

BORTE: I sommer ble minnesmerket etter Amundsens luftskipferd enda mer usynlig, da messingplaketten med tekst som forklarte hva det var, forsvant fra steinen den var festet til.  Dag Jarnøy synes det er på høy tid at kommunen gjør noe med stedet.

BORTE: I sommer ble minnesmerket etter Amundsens luftskipferd enda mer usynlig, da messingplaketten med tekst som forklarte hva det var, forsvant fra steinen den var festet til. Dag Jarnøy synes det er på høy tid at kommunen gjør noe med stedet. Foto:

Går i sirkel

– Redselen i kommunen og bydelen er at bordet fanger. Det beste er å holde kjeft og late som ingenting, fyrer Jarnøy av.

Han føler at han går i sirkel med saken.

– Det er ikke mulig å få hull på denne byllen. Mitt ståsted er at enten så må dette gjøres bedre, eller så får vi fjerne det. Slik minnesmerket står i dag er det som å ha et svømmebasseng uten vann. Det er ikke representativt, mener lokalhistorikeren.

For litt over halvannet år siden skrev Jarnøy om saken til bydelen, og fikk i januar i fjor til svar fra bydelsdirektør Per Morstad at bydelen synes tiltaket er positivt, og ikke har noen innvendinger mot det.

Samtidig påpekte bydelsdirektøren at spørsmålsstillingen hører hjemme hos Bymiljøetaten.

Ble brukt til toaletter

– Et minnesmerke over Roald Amundsen, og så setter man opp utedasser her! Ja, det ble faktisk gjort under Norway Cup for et par år siden, sier Jarnøy.

Han minner om at det står en støtte over Rolf Hofmo lenger borte på sletta.

– Og her står dette og ser ikke ut, sier han.

– Det mest tragiske her er at det er så mange som støtter saken, men ingenting skjer. Kronerulling hjelper ikke, for det er kommunal grunn. Det har blitt en ikke-sak i kommunen. Saken er såpass liten at ingen gjør noe, men såpass stor, synes jeg, at noe bør gjøres.

Jarnøy ser for seg at minnesmerket fikses opp på en slik måte at det er lett å finne frem dit, og at det er tydelig hva man ser der.

– Jeg ønsker at folk i alle aldre skal komme hit og se og bli nysgjerrige, og kanskje de vil søke opp informasjon om Amundsen og polferden på nettet, sier Jarnøy, som er opptatt av at historien ikke går i glemmeboka.

Nå «prydes» det forfalne minnesmerket av en plastpalle og noen stokker, sannsynligvis plassert der av lekende barn.

Tretten eiketrær omkranser fundamentet og de tre steinene, hvorav ett av trærne er tydelig livløst.

– Dette illustrerer respekten for stedet, mener Jarnøy.

Trærne ble ifølge Jarnøy, som har funnet infoen i en gammel avisartikkel, plantet der da kommunen satte opp tre steiner og en plakett.

Fortsatt står de der. Tretten tause tidsvitner, i en halvsirkel omkring noen betongrester og steiner som for tilfeldig forbipasserende kan være hva som helst.

Saken fortsetter under bildet

FORFALLENDE: Slik ser minnesmerket med de omkransende eiketrærne ut nå. Her stod tårnet luftskipet ankret opp i.

FORFALLENDE: Slik ser minnesmerket med de omkransende eiketrærne ut nå. Her stod tårnet luftskipet ankret opp i.

Bymiljøetaten har plaketten

Den forsvunne messingplaketten er i Bymiljøetatens hender, men hvem som har ansvaret for minnesmerket er fortsatt uklart.

– Plaketten er i våre hender. Den hadde falt av, og ble da tatt vare på av vaktmester på Ekeberg skole som så leverte den til oss, opplyser pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten.

Fortsatt kasteball

Det kan se ut til at messingplaketten blir hos Bymiljøetaten en stund. Hvem som har ansvaret for minnesmerket er nemlig fortsatt ingen sikre på.

– Vi er usikre på hvem som har satt opp plaketten og eventuelt har ansvaret for å sette minnesmerket i stand, sier Olsen.

Også Bymiljøetatens pressekontakt har forhørt seg hos Kulturetaten, som ifølge henne sier de ikke har ansvaret for minnesmerket. Minnesmerkets umiddelbare omgivelser vil Bymiljøetaten ta ansvaret for, deriblant eikene.

– Når det gjelder det døde treet er det i hvert fall noe vi i Bymiljøetaten følger opp så raskt som mulig, sier Bymiljøetatens pressekontakt.

Les også: Flytter gangfelt og holdeplass

Les også: Bydel Østensjø legger seg flat for barnehageforeldre

Les også: Biblioteket er stengt, men bare midlertidig

Se også: BILDESERIE: Vannstanden synker i Nøklevann

Les flere saker fra noblad.no

Artikkeltags