Lokalhistorikeren Dag Jarnøy fyller 70 år!

Lokalhistoriker Dag Jarnøy fyller 70 år 31. mai og gratuleres av venner i Bekkelagshøgdas Lokalhistoriske Forening.

Lokalhistoriker Dag Jarnøy fyller 70 år 31. mai og gratuleres av venner i Bekkelagshøgdas Lokalhistoriske Forening. Foto:

Av
DEL

Innsendt 
Den lokalhistoriske interessen på Bekkelagshøgda har gode vilkår for tiden. Mye av æren for det skal uten tvil gå til Dag Aril Jarnøy, leder for Bekkelagshøgda Lokalhistoriske Forening (BLF). Søndag 31. mai fyller han 70 år.

Siden 1997 har Jarnøy vært drivkraften i BLF - en aktiv forening for alle som like å møtes over kaffe og vafler til bilder og foredrag, eller dra på vandring i lokalmiljøet. Han har tatt oss med på trikkemuseum, busstur med veteranbuss, omvisning til kilden for vårt drikkevann i Østmarka og uendelig artige og overraskende arrangementer.

På Søndre Helleruds grunn

Jarnøy er godt forankret i et område der han har bodd hele sitt liv. Først i Oberst Rodes vei, deretter i Ringshusveien, Vestbrynet, Hyggeveien og nå i Lindbäckveien.

«Jeg har stort sett bodd på Søndre Helleruds grunn», sier han. Den gamle gården gården Søndre Hellerud strakte seg fra omtrent der hvor Niffen ligger i syd til Brannfjell i nord.

Unge Dag Aril gikk sine første skoleår på det som heter Bekkelaget skole, enda den ligger på Holtet. Det undret han seg tidlig over, og det ble kanskje inspirasjonen til mye av hans forskning på lokale stedsnavn, med tilhørende foredrag. Til stor glede for alle oss som bor i lokalmiljøet.

Det startet med en bok

Det er den nære historien Jarnøy setter fokus på, både i tid og sted. I 1990-årene skrev han en bok om tiden omkring 1900, da bondesamfunnet ble omdannet til villastrøk. Denne boken ble den direkte årsaken til at historielaget ble etablert. Alle som kjøpte boken ble automatisk medlem det første året! Slik ble BLF på et kort tid en av byens større historielag.

Jarnøy har også skrevet bøker om Stamhuset Ekeberg gård og om alt fra brannstasjoner, krigskirkegårder, landhandlerier, trikkestaller, skolebygg, restauranter, skysstasjoner og eiendommelige kjendiser og alt annet. Og han er ikke ferdig ennå!

Aktiv på Facebook

Sosiale medier passer perfekt for en sosial person, som jubilanten er. For noen år siden fikk BLF tilbud om å overta Facebooksiden «Du vet du er fra Bekkelaget» som allerede hadde noen hundre følgere. Med Dag Jarnøy i føresetet er det i dag over 2400 følgere som stadig er inne for å se hva som foregår i nærområdet, og hva som har foregått i tidligere tider. Facebook er blitt den videste møteplassen for lokalhistorien i vårt område.

Heder og minnesmerker

For noen år siden fikk Jarnøy utmerkelsen «Ekebergtrollet» av Lions for sitt store engasjement for historien i vårt område. En ytterst velfortjent heder som fikk Dag på glid med å få markert en av bydelens mer kjente historiske personligheter, signekonen Anne Brannfjell. Med økonomisk støtte av Christian Ringnes ble en statue av henne i bronse reist ved Ekeberg skole. Og en liten veistump på Ekeberg fikk navnet Anne Brannfjells vei, etter iherdig innsats av Jarnøy.

Etter mange hundre timers innsats fikk Jarnøy byens byråkrater til å forstå at Roald Amundsens luftferd med luftskipet Norge på Ekebergsletta fortjente et minnesmerke.

Rundt omkring i Brannfjell finner vi også mange andre spor etter Jarnøys iherdige arbeid med å spre informasjon om historien, ved flotte skilt med opplysninger om de historiske plassene turgåerne passerer på sin vei.

Aktiv pensjonist

Jarnøy er egentlig bilelektriker og hadde i mange år sin arbeidsplass hos Bertel O. Steen. De senere årene som undervisningsleder for mekanikere landet over. Nå er han pensjonist, men døgnets timer rekker likevel ikke til. Enten det er historielaget eller familie så er det tidlig opp om morgenen og lange dager og alltid nye tanker og idéer som kommer oss til gode.

Skulle det likevel bli noen timer til overs er han eier av en vakker engelsk veteranbil, en Riley RM 2,5 litre 1948-modell, litt eldre enn jubilanten selv!

Vi er mange som vil gratulere Dag Jarnøy med 70-årsdagen den 31. mai!

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags