Det har vært lovet et bibliotek på Mortensrud siden slutten av 2021, og lørdag skjedde det endelig da Demo Mortensrud åpnet. I tillegg kunne byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, fortelle at de har funnet lokale for hvor det nye biblioteket skal ligge.

På nyåret, rundt månedsskiftet februar/mars, vil Deichman Mortensrud flytte inn i første etasje på Senter Syd, der Fontenehuset holder til nå. Leieavtalen ble signert fredag 9. september.

– Endelig får vi på plass Deichman bibliotek, som gir mange muligheter for nærmiljøet, med en arena for frivillighet, tilpasset tilbud for ungdom, formidling til skoler og barnehager og en møteplass og et bibliotektilbud som er attraktivt for alle, sier byråd Omar Samy Gamal til Nordstrands Blad.

Demo Mortensrud, som lørdag åpnet på Senter Syd, vil ha åpent hver lørdag mellom 11:00 og 16:00. Her kan man da delta på aktiviteter, låne eller levere bøker, lese avis og game. Det ligger i underetasjen, ved siden av Synsam.

Mortensrud Festival ble åpnet av Abid Raja, Mortensrud Skolekorps, Point dansestudio, og flere. På festivalen er det flere oppvisninger, simultansjakk med Aryan Tari. I tillegg til stands og matboder.

Det har lenge vært planlagt et områdeløft på Mortensrud, og lørdag var det under festivalen offisiell åpning av Mortensrudprosjektet av byråd Omar Samy Gamal.

Skal åpne et enda større bibliotek

Byråd Gamal forteller at de har planlagt å bygge et bibliotek på Mortensrud som kan åpne i 2028. Dette biblioteket blir på 1200 kvadratmeter.

– Det midlertidige biblioteket er tenkt som et ordentlig bibliotek og det må ha sentral plassering, sier han.

– Bibliotek skiller seg fra mange andre tilbud ved at det er en gratis møteplass som gir grunnleggende gode tjenester som folk både liker og trenger. Jeg skjønner godt at folk er utålmodige.

Unni Frantzen, senterleder for Senter Syd kan bekrefte at det er inngått leiekontrakt mellom Senter Syd og Deichman bibliotek.

– Deichman overtar lokalene etter Fontenehuset når de flytter ut litt utpå nyåret. Planen er at Deichman på sikt skal ha enda større lokaler på Mortensrud – men foreløpig er dette et flott tilbud til lokalbefolkningen og et godt tilskudd til senteret, som vi håper vil bli masse besøkt.

– Deichman har over lang tid jobbet med å få på plass lokaler til det midlertidige biblioteket, sier Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder for Deichman.

– Vi står klar med et designteam som skal hjelpe oss med å lage gode bibliotekrom. Det er et enormt engasjement rundt bibliotek på Mortensrud noe som vi er svært glad for. Det lover godt for etablering av et bibliotek og videreutvikling av bibliotektjenester. Vi tenker også ansettelser av lokal ungdom blir en viktig del av dette arbeidet. Vi gleder oss, og vi vet Mortensrud blir glade for å kjenne Deichman tettere på seg – det har de ventet lenge på.

Planlagt et stort idrettsanlegg

Utbyggingen på Mortensrud skal skje mellom E6, Sentersyd, Lofsrudveien og Klemetsrudanlegget. Det er planlagt nytt sykehjem, nytt bibliotek, ny fritidsklubb og frivillighetssentral i samme bygg. Det skal også bygges ny skole ved Senter Syd.

I tillegg er det planlagt et stort idrettsanlegg med to fotballbaner med undervarme, cricketbane, klubbhus, en friidrettshall og landhockeybane.

Mortensrudprosjektet består av fem enkeltstående prosjekter. Frem til de permanente byggene er ferdig, vil det opprettes midlertidige anlegg.