Gå til sidens hovedinnhold

Måker som bråker: Ønsk naturen velkommen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en artikkel i Nordstrands Blad 8. april leser jeg om en leder i et borettslag på Lambertseter, som ikke får slappe av fordi naturen kommer litt for tett innpå. Måkene bråker så det går ut over livskvaliteten. Når vi fjerner oss så mye fra naturen at den blir en trussel mot vårt ve og vel, sender vi et bekymringsfullt varsko.

«Dette kan du gjøre for å bli kvitt problemet», står det i artikkelen, med tips om hvordan man blir kvitt måkene. Den beste medisinen er dog ikke å fjerne seg enda mer fra naturen, men det nøyaktig motsatte – ønske den velkommen i en by full av både bråk og støy, fra personbiler, busser, tungtransport, trikker, mopeder, snøfresere, gressklippere, anleggsarbeid, ja, listen over støyende momenter fra oss mennesker er nærmest uendelig. Hvem var det som bråket, sa du?

I noen uker hvert år kommer naturen til ditt borettslag. Her ønsker måkene å stifte familie og reprodusere. Vi bør være så pass tolerante at vi tar imot moder natur med åpne armer og et varmt smil, og sier til måkene at selvfølgelig skal dere få være hos oss. Vel vitende om det fantastiske som skjer i naturen en gang per år, blir dette ingen annen plage enn ens egen uvilje til å forstå og akseptere.

Før i tida sto man opp ved soloppgang og la seg ved solnedgang. Den banebrytende oppfinnelsen elektrisitet gjorde at vi kan være oppe mye lenger om kveldene, og ikke trenger å stå opp så tidlig. Med det resultat at vi har kommet i utakt med selve naturen, vår egen skaper. Vi kan ikke forvente at alle dyr skal tilpasse seg vårt nye levemønster, og bør derfor være ekstra ydmyke overfor det faktum at naturen fortsatt lever i sin tilvante livsrytme utviklet gjennom millioner av år.

Måker som bråker er ikke et problem – det er et symptom, en sykdomstilstand. Vi har ikke for mye natur innpå nærmiljøet, men for lite, og løsningen er mer natur i nærmiljøet. Det vil gi mer glede for mange, mer harmoni, og naturens lyder blir ikke lenger støy.

Vær derfor glad for at det er måker i borettslaget. Følg med på hvordan de danner par, hvordan de passer på hverandre, hvordan ungene vokser opp. Vi går mot en meget spennende tid, og vi bør kunne glede oss mer enn vi ergrer oss. Bråker måkene i noen uker? Vel, vi støyer som sagt til alle døgnets tider, hver eneste dag, året rundt, og bør nok være litt forsiktige med å definere hvem som bråker. En dag risikerer vi at måkene er borte, utryddet. Da vil vi savne fiskemåkas skrik utenfor soveromsvinduet.

Avisen skriver at de kystnære måkene stadig trekker lenger innover i landet. Det er en myte. Så lenge vi har hatt byer, har vi også hatt måker der. «Den ruger hist og her i fjeldvandene indtil henved 1300 meter over havet», skriver Collett om fiskemåka i bokverket Norges fugle i 1921.

I stedet for å motarbeide, bør vi heller hjelpe naturen med å ta igjen noe av det tapte. Lag grønne tak med gress og busker slik at vi får mer natur. Mer svaler, kråker, finker, spurver, bier, blomster – og måker. Så slipper måkeskrikene å slå så alene mellom husveggene. Det går mot vår, gled deg over naturens gratiskonsert i ditt borettslag.

Les også

Måkene ødelegger dagene til Terje (58) på Lambertseter: – Kjedelig å måtte lukke verandadøra når det er 25 grader ute

Les også

Slik ble Laila kvitt måkeproblemet: - Naboer har blitt hakket til blods

Les også

Plaget av måker? Dette er hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet: – Måkene kommer alltid tilbake dit de er klekket