På Oppsal har flere reagertpå det som beskrives som hensynsløs kjøring fra brøytebilene i området.

Maria Sunita Endal (39) bor i Vetlandsveien, og forteller at hennes egen datter holdt på å bli påkjørt på vei hjem fra skolen fredag ettermiddag.

Hun gikk bare noen meter bak datteren og var selv vitne til hendelsen.

– De holdt på å brøyte utenfor porten ved Oppsal skole, da jeg gikk over skolegården på fredag. Det var mye snø, og jeg reagerte på at de måkte med ganske høy hastighet, forteller Endal.

Liker du saken du leser? Visste du at du kan lese Nordstrands Blad gratis nå i januar? Les mer om det her: NÅ KAN DU TESTE NORDSTRANDS BLAD GRATIS I HELE JANUAR

Mamma, han holdt på å drepe meg

Måkebilen skal ifølge Endal ha kjørtopp på fortauet i høy hastighet rett mot et annet barn, før sjåføren rygget i høy hastighet mot datteren hennes.

– Begge barna stoppet opp, men han kom i veldig høy hastighet både fremover og bakover. Han måkte som om han ikke tok hensyn til at det var barn der og var kanskje en meter unna å krasje, forteller Endal.

Hun sier at datteren også reagerte på kjøringen til brøytebilen.

– Mamma, han holdt på å drepe meg. Måkebilen holdt på å drepe meg, sa datteren min. Hun ble redd og jeg ble veldig sint, sier Endal.

Sjokkert over svaret – flere reagerer

Hun fulgte datteren hjem, før hun gikk tilbake og henvendte seg til sjåføren. Endal forteller at hun ble sjokkert over tilbakemeldingene hun fikk.

– Jeg stoppet midt i veien og sperret for bilen, før jeg spurte hva de drev med og sa at de holdt på å kjøre på et barn. Da fikk jeg til svar at det fantes flere måkebiler og at de bare gjør jobben sin, før måkebilen kjørte videre, forteller moren.

Etter at hun la ut et Facebook-innlegg om hendelsen har flere andre Oppsal-beboere fortalt om lignende opplevelser.

En person har observert måkebiler som holder høy fart også på gangveiene, mens en annen måtte hoppe unna med sine to barn da måkebilen kom i full fart rett mot dem.

Flere reagerer både på holdningen til sjåførene og den høye farten til måkebilene.

– Det skal jo ikke være sånn, og jeg har bedt min datter gå på baksiden av skolen for å være sikker. Det var det samme problemet i fjor, og det er ikke noe hyggelig at du ikke skal føle at barna er trygge. Det er fort gjort at det kommer en ulykke, avslutter Endal.

Vil ta det opp med entreprenørene

Presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten sier at de tidvis får henvendelser om hastighet på brøyte- og strømaskiner og at dette er noe de tar på største alvor i samarbeid med sine entreprenører.

Hun påpeker samtidig at hastighetene på brøytemaskinene kan fremstå raskere enn de egentlig er.

– Brøytemaskinene er store og bråkete, og det kan fremstå som de kommer kjørende mye fortere enn de faktisk gjør. Enhetene har GPS, og vi har ved tidligere henvendelser funnet at maskinene har holdt akseptabel hastighet. Maskiner vi har fått oppgitt at har holdt 50 kilometer i timen, kjørte reelt i 25 kilometer i timen, sier Olsen.

Likevel sier Olsen at Bymiljøetaten vil ta til seg tilbakemeldingene og at de vil ta det opp med entreprenørene.

– Opplevd hastighet er veldig individuelt og sikkerhet for myke trafikanter er viktig for oss. Dersom folk opplever at maskinene har kjørt for fort eller sjåførene har oppført seg truendeer dette tilbakemeldinger vi tar til oss, avslutter Olsen.