RUSTADSAGA: Lukten av ferske kanelboller slår mot oss rett innenfor dørene på Rustadsaga. Ved kassa står en smilende Sissel Ullevålseter. Det har hun gjort i snart 22 år. For Sissel og familien er dette «hjemme».
Sissel anslår at hun tilbringer mer tid i kafédelen av den velkjente markastua ved inngangen til Østmarka, enn i leiligheten vegg i vegg.
– Dette er en livsstil.
LES OGSÅ: Nå skal Østensjøvannet endelig oppgraderes
Lever av godværsdager
– Selv om vi bor i skogen, bruker vi nok marka mindre enn folk tror. Husk på at når dere har fri og er på tur, så er vi på jobb. Seks dager i uka, tolv måneder i året, sier Sissel, men understreker at det er en glede.
For på godværsdager kan køene stå langt ut på tunet. Været rår ingen over, i alle fall ikke vertskapet på Rustadsaga. Derfor er det disse dagene som bærer driften. Ingen subsidier eller støtteordninger holder hjulene kunstig i gang.
RUSTADSAGA: Den populære markastuen ligger sentralt til i Østmarka, ikke mange hundre meterne fra Skullerud skole.
Så når meteorologene på Blindern melder sol og skiføre, ja da jubles det på Rustadsaga, og disken fylles med bugnende fersk hjemmebakst.
– Det er de dagene som veier opp mot gråværsdagene det bare er 20 gjester innom. De dagene finnes også, sier Sissel.
Likevel er Rustadsaga, med sin sentrale beliggenhet – det er ikke mange hundre meterne fra parkeringplassen ved Skullerud skole, og ikke langt fra buss og bane på Bogerud – mindre væravhengig enn andre markastuer.
Så lenge kommunen strør veiene kommer man seg til Rustadsaga. For stuene lenger inne i marka, der grunnlaget i større grad er skiløpere, kan snøfattige vintre være en utfordring.
LES OGSÅ: Bølers styggeste blokk skal få nytt liv
– Best boller i byen
Alle typer mennesker besøker Rustadsaga. Sissel mener markastuene har en viktig funksjon, ikke minst sosialt:
– Enten vi er målet for turen, eller stedet du tar en pause underveis. Jeg tror dessuten det hjelper flere til å komme seg ut. Så kanskje er vi et bidrag til folkehelsen, smiler hun.
For dem som bruker marka til trening, kan et kaloriinntak på Rustadsaga også forsvares.
– De skal gjerne ikke ha melis på bollene, men krem i kakaoen, det skal de ha, flirer hun.
Rustadsaga har mange trofaste kunder, forteller Sissel. Noen er her daglig.
– Bollene på Rustadsaga er best i byen, sier Jan Seglem fra Abildsø. Han har vært fast gjest på Rustadsaga i 25 år, nesten helt siden han flyttet til Oslo fra Kristiansand.
– Det hender vi ikke har tenkt å stoppe her. Men når vi kjenner lukta av baksten, har vi ikke noe annet valg enn å gå inn og handle.
LES OGSÅ: Nå er det belysning på veien mellom Rustadsaga og Ødegården
Fjerde generasjon
Syns du Sissels etternavn høres kjent ut, så har du helt rett. Hun vokste opp på markastua Ullevålseter i Nordmarka, drevet av foreldrene og besteforeldrene siden 1927.
I 1993 flyttet Sissel, mannen Pål Pettersen og barna inn på Rustadsaga. Sønnen Emil (24), også han kokk som sin mor, deltar i driften.
Markavertlivet kan virke fristende.
– Ja, hvorfor ikke. Hvis muligheten byr seg, så skal du ikke se bort fra at jeg følger etter og overtar en dag, sier Emil.
Hvis du synes turen til Rustadsaga blir for kort, eller vil prøve noe nytt, se vår oversikt over serveringssteder du kan besøke i Østmarka i faktaboksen til høyre på siden!
LES FLERE NYHETER FRA NORDSTRANDS BLAD:
Statens vegvesen ser lys i enden av Manglerudtunnelen