Gå til sidens hovedinnhold

I FRI DRESSUR: Apokalypse nå

Artikkelen er over 10 år gammel
Det er langt mellom Nordstrand og Japan, men takket være moderne massemedier har jordskjelvet, tsunamien og atomreaktorkrisen blitt sendt inn i stuene våre. Vi har kunnet følge krisen minutt for minutt på internett, men i kampen om leserne har særlig nettavisene latt dekningen av katastrofen i Japan gå på bekostning av andre nyhetssaker.

Atomfysikere som tidlig var ute og sa i fra at dette ikke dreier seg om en ny Hiroashima eller en ny Tsjernobyl, er blitt kaldt ignorert. Dommedagsprofetene får derimot boltre seg bak feite sitatstreker i overskriftene. Norsk medier har gjort sitt ytterste for å gjøre kampen mot klokka i atomreaktorene til noe som ligner en realityserie på nett. Dramaet for de som nå forsøker å få reaktoren under kontroll, griper oss alle. Men i tillegg pøser nettavisene ut mindre relevant informasjon og blåser opp alt som underbygger dommedag for å holde oss klistret til PC-skjermen. Samtidig meldes det om flere trafikkrekorder for nettavisene.

I den siste tiden har det vært en bølge av revolusjoner i Midtøsten og Nord-Afrika, men samtlige store nettaviser har tilsynelatende nedprioritert dette og holdt reaktor 4 øverst på sine sider. Nederst på nettsidene - dit ingen gidder å scrolle, har Gadaffi fortsatt å drepe sine egne.

Det er ingen japaner som får det bedre av at norske medier pøser ut en overdreven mengde spekulative katastrofenyheter. Varmen i reaktor 4 får vi i Norge ikke gjort så mye med. I forhold til Libya har vi og resten av verdenssamfunnet imidlertid noen viktige valg vi må ta. Etter passivt å ha sett på nedslaktingen i noen uker har FN nå bestemt seg for å sende fly til Libya. Det måtte en FN-resolusjon til for at norske medier skulle komme ut av atomtransen og få Libya opp igjen i nyhetsbildet.

I tillegg til delvis å ta revolusjonene i Midtøsten og Nord-Afrika av dagsorden, har noen medier også benyttet atomkrisen til å mudre opp den ellers ganske stillestående debatten om utbygging eller avvikling av atomkraft. Isolert sett er det en viktig debatt. På den annen side - om vi tar livet av planeten vår med CO2 eller radioaktivitet blir kanskje en smakssak.


Simen Sundsbø