Gå til sidens hovedinnhold

Miljøpolitikk eller grønnvasking på Nordstrand?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å være vitne til krangelen mellom MDG og Venstre i valgkampen om hvem som er miljøpartiet i Oslo, var sært nok. Det var å være vitne til to partier som ikke var helt ærlige med seg selv. Etter valget har vi i noen bydeler, som på Nordstrand, notert at også Høyre er påmeldt konkurransen «Hvem er grønnest i byen her?»

Snurrig argumentasjon

Vi har sett Nordstrand MDG i lokale medier mene å få større gjennomslag for sine grønne saker med Høyre, som stort sett stemte dem ned i hele forrige valgperiode, enn med Arbeiderpartiet som støttet dem i fire år. Som om ikke dette er merkelig nok, hevder MDG at de dermed vil få lettere gjennomslag for lokale saker i rådhuset og det sittende byrådet.

Vi minner om at byrådet i forrige og kommende periode besto og består av AP som største parti, MDG og SV. Mens de nye partnerne til MDG på Nordstrand, H og V, fortsatt deler skjebne med Frp i opposisjon i rådhuset.

I BU på Nordstrand har vi i Ap støttet MDG i de fleste saker deres ene representant Einy Langmoen fremmet. APs gruppeleder har hele perioden møtt lydhøre partikolleger og åpne dører på rådhuset. Det er mulig Langmoen ikke har vært like heldig, men det fremstår uklart hvordan opposisjonen skal kunne bedre hennes tilgang til lyttende ører i byrådet.

De siste 25 årene har Venstres mantra vært at de kan få til mer for miljøet ved å samarbeide med høyre- enn med venstresiden. Det har ikke vist seg særlig vellykket, kan man konstatere. Nå prøver likevel Nordstrand MDG seg på samme humpevei.

Les også

Politisk maktspill i kulissene på Nordstrand: – Det er en parodi

Oslo APs miljøhistorikk

Vi kunne ramse opp en lang rekke miljøsaker som AP, MDG og SV i Oslo sammen har landet de siste fire årene. Disse resultatene kom ikke av seg selv. De kom heller ikke av MDG alene, selv om de har saksbyråden. De kom med AP i førersetet. Vi har i byråd fått gjennomslag for saker som Oslo AP har jobbet med lenge.

Allerede i 1998 gikk vi inn for bilfritt sentrum. I 2003 gikk vi til valg på rushtidsavgift. I 2005 foreslo vi for første gang bevilgninger til ny T-banetunnel. I 2007 begynte vi å foreslå fysisk atskilte sykkelveier for å trygge syklistene. For et snaut tiår siden gikk vi inn for miljødifferensiering i bomringen, for å få ned luftforurensningen.

Disse sakene har to ting til felles; de ble nedstemt av høyresiden da de hadde flertall i byen. Vi har fått gjennomslag for dem når vi har samarbeidet med MDG og SV. Vi kunne fått til mer tidligere hvis Venstre hadde satt miljøsaken over ønsket om å konkurranseutsette sykehjem og gi skattelette til byens rikeste sammen med resten av høyresiden.

Vårt samarbeid med MDG og SV i Oslo har gitt resultater. Nordstrand MDG forsvarer sitt avhopp med at de har en fin, grønn samarbeidsavtale med konkrete punkter de vil gjennomføre lokalt med H og V. Et raskt blikk på avtalen var nok til å konstatere at de må ha lest Nordstrand APs bydelsprogram nøye, da ca. 16 punkter er tilnærmet identiske med våre. Andre saker har vi enten fremmet i bydelen tidligere eller de er allerede vedtatt i BU og rådhuset.

Lykke til med vaskejobben.

Les også

Dette er det nye bydelsutvalget på Nordstrand

Les også

Dette er det nye byrådet i Oslo

Les også

Samarbeidsavtale mellom Høyre, Miljøpartiet de Grønne og Venstre på Nordstrand for perioden 2019 til 2023