Agnes Husbyn fyller 90 år!

Agnes Husbyn fyller 90 år 14. april

Agnes Husbyn fyller 90 år 14. april Foto:

Av
DEL

Innsendt Agnes Husbyn ble født på Hegra 14. april 1930, og opplevde kampene rundt Hegra Festning, som tyskerne til slutt klarte å innta. Hun vokste opp på en skole der faren var lærer, et kultursenter i bygda med sangkor, folkedans og amatørteater.

Etter lærerskolen på Levanger kom hun som nyutdannet lærer i 1953 til Lambertseter skole, som åpnet samme høst som Oslos første drabantbyskole. Der fikk hun en gjeng litt ustyrlige gutter å holde orden på. Det klarte hun. De var heldige som hadde henne i 7 år, med noen avbrudd, bl.a på grunn av tilleggsutdannelse i Tyskland for å bli sangpedagog.

Hun startet Lambertseter skoles kor, korps og strykeorkester og var dirigent for koret fra 1955 til 1970. Kontakten med foreldrene var ekstra viktig for henne i alt skolearbeidet hun gjorde. Det viser 25-års-jubileumsfesten i 1985 for klassens avgang, der mange foreldre også var til stede, sammen med ”frøken”, selvfølgelig.

Som generalsekretær i Ensliges landsforbund fra 1981 til 2002 og senere styreleder til 2007 kjempet hun for ensliges rettigheter, og jobbet for å utjevne forskjeller mellom enslige og familier/par. I mange år måtte enslige nøye seg med en ettromsleilighet.

Hun ble en viktig stemme for ”de tauses hær”. I 2001 fikk hun Kongens fortjenestemedalje i gull. I statlige råd og utvalg og gjennom utallige debattinnlegg, senest i fjor, og opptredener i radio og TV satte hun søkelyset på den diskrimineringen hun mener enslige opplever.

Gjennom alle år har Agnes vært en viktig person for sin storfamilie.

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags