Forrige uke ble det tatt hundrevis av spadetak for å få på plass den nye økologiske nabolagshagen på Bekkelagstunet.

- Det finnes ingen møteplass i nærmiljøet for verken liten eller stor, og det ønsker vi å gjøre noe med, forteller Tillik M.M Haustveit (36), daglig leder i Bekkelagstunet kultur og aktivitetskafé. Den ideelle foreningen har som mål å skape en meningsfylt, grønn og samlende møteplass for bydel Nordstrand og byen forøvrig.

Foreningen holder til på Bekkelagstunet, opprinnelig Ormsund leir. I bygget som var spisesal under krigen, planlegges en hjemmekoselig kafe. Kafeen skal være et sted for vennskap og kunnskap på tvers av generasjoner og bakgrunn. Et sosialt samlingspunkt for tidlige morgener, travle ettermiddager, bestevenner, den frustrerte naboen og alle de gode samtalene.

Grønne helter

Ellen Sund Tuhus (72) er en av hagens grønne helter. Hun ligger på alle fire i gresset og snekrer pallekarmer, mens mannen Helge Øystein Tuhus (74) monterer hagebord for barn ved siden av.

- Vi har savnet et sted med aktiviteter og tilbud som kan være samlende for både barn, ungdom, voksne og eldre. At de også legger vekt på å bevare Bekkelagstunet, eller Skipsfartens Internat som det het da vi kom hit for 35 år siden, er vi glade for. Ekstra gøy er det at kafeen planlegger utstillinger og foredrag fra områdets unike krigs og kulturhistorie, sier Ellen som lenge har drømt om mer liv i leiren.

Restefest

Skolen, barnehagene, pensjonistene og Urtehagen videregående privatskole for innvandrerkvinner skal få egne pallekarmer til dyrking av urter, grønnsaker og spiselige blomster. Det er også plass til andre hagegale.

Til høsten arrangeres utendørs kurs i kul, sunn mat og restefest for barn med selvdyrkede råvarer fra egen kjøkkenhage med støtte fra Gjensidigestiftelsen,

- Å se at noe gror opp av jorda som man kan plukke og spise gjør at vi får mer respekt for maten rundt oss, sier Tillik M.M Haustveit, som er opptatt av å ikke kaste mat. Kafeen er deltakere i «Kutt Matsvinn 2020» til tross for at det blir en stund til kafeen kan åpne dørene.

Å sette i stand det verneverdige bygget har tatt mye lengre tid enn initiativtagerne hadde håpet. De har likevel startet med deler av kultur og aktivitetstilbudet.

- Vi har også begynt med trening og yoga på paradeplassen, og jobber med å utvikle et spennende teaterkonsept, sier den daglige lederen.

En trygg havn

Når kafeen åpner blir det blant annet foredrag, fotoutstillinger, teatergruppe, natursti, ungdomsklubb, babysang, familiemiddag, temakvelder, markeder, kreative verksted, kunst og kultur.

Tilbudet skal være prikken over i- en til den flotte aktivitetsparken Bekkelagsbadet, som Oslo Havn ferdigstiller til vinteren.

Kafeen skal låne ut gratis utstyr som baller, svømmevester, hjelmer, skøyter og snører, og arrangere morsomme aktiviteter i buffersonen etterfulgt av hygge på tunet.

- Vi er så heldige å ha et ressurssterkt og trygt nærmiljø, som vi tror kan skape gode rammer for inkludering og fellesskap på en naturlig måte, sier den daglige lederen.

Skape sammen

God støtte fra Gjensidigestiftelsen gjør det mulig å tilby gratis matkurs og leksehjelp til nærmiljøet og til barnevernsbarn, barnehagebarn og elever fra Grønland som brukeruteområdet fast flere ganger i uken. De har også fått tilskudd til urbant landbruk gjennom Oslo kommune Bymiljøetaten og frivillighetsmidler fra Bydel Nordstrand.

- Vi jobber døgnet rundt uten lønn fordi vi har trua på at dette kan bli skikkelig bra, sier Tillik M.M Haustveit.

Den ideelle foreningen forteller at de trenger all den drahjelpen de kan få, og ønsker alle velkomne til å være med å skape den møteplassen og det nærmiljøet de selv ønsker. De har behov for alt fra midler, engasjement, kunnskap og ideer, til møbler, snekring, grønne fingre, leksehjelp og lokale historiefortellere. Man kan også bare stikke innom for en prat, en god kopp kaffe eller bare henge litt i hagen.

Les flere saker om Bekkelagtunet her!