Klingende fargefest i orgelhuset på Ekeberg

Tre hardingfeler og bratsj. Fra vestre Håkon Høgemo, Bjørn Kåre Odde, Anne Hytta, Sivert Andreas Holmen

Tre hardingfeler og bratsj. Fra vestre Håkon Høgemo, Bjørn Kåre Odde, Anne Hytta, Sivert Andreas Holmen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

mittnobladPå det området som i dag er «Ekeberg Camping», ligger hovedbygningen på det som en gang var Ekeberg hovedgård. I bakken rett nord for gården, ligger husmannsplassen Nordjordet. Her befinner det seg et lite tjærebrunt bolighus som ble tegnet og reist av komponisten Eivind Groven i 1927.

Les flere saker om Ekeberg her!

Det opprinnelige huset på eiendommen, en tømmerstue fra 1600-tallet, kom til plassen på 1800-allet, og har blant annet gitt ly til Grovens svigerinne, dikteren Ingeborg Refling Hagen og miljøet rundt henne, fra 1922 til 1941. Etter krigen overtok Groven og hans familie hele eiendommen, og det gamle huset ble nå komponisthytte. Refling Hagen slo seg ned i sitt barndomshjem på Hedemarken da hun slapp ut fra tysk fangenskap.

I 1971 fikk Groven reist et hus for sine renstemte orgler på eiendommen. Her holdes det fra tid til annen konserter. Søndag 10. september inviterte Eivind Grovens Orgelhus til «klingende fargefest» med originale hardingfeleslåtter komponert av Groven selv. Fire dyktige yngre spelemenn har tilegnet seg Grovens slåttekomposisjoner for solo hardingfele og for hardingfeler i samspill. Skal si de kunne spille! Det bokstavelig talt gnistret og lyste i regnbuens farger så taket løftet seg; i samsvar med mottoet for konserten, «Fra «Våryra» til «Regnbogen»».

Slåttene var blitt til årene fra 1924 til 1962. Groven er til dags dato den eneste norske komponisten som både var kunstner på hardingfele med dype røtter i folketradisjonen og samtidig symfoniker. Pianist og komponist Wolfgang Plagge skriver at Groven var «et musikalsk og kompositorisk geni som innså hvor han måtte lete for å finne bindeleddet mellom ur-musikken og kunsten, og som lykters i å finne det». Plagge har dypgående kjennskap til Grovens musikk. Han har blant annet spilt solistpartiet i hans Klaverkonsert.

LES OGSÅ: Endelig ny plakett for luftskiplandingen på Ekeberg

De fire som ga sitt publikum en nærmest ekstatisk opplevelse med sitt inspirerte spill, var Håkon Høgemo (Indre Sogn), Bjørn Kåre Odde (Gudbrandsdalen), Sivert Holme (Valdres) og Anne Hytta (Telemark).

Tre av slåttene kan karakteriseres som strykekvartetter for to hardingfeler. Krevende musikk som ble imponerende ivaretatt i samspill av Bjørn Kåre Odde og Sivert Holmen. De har også nylig gitt ut en CD der de spiller to av disse slåttene, «Springar frå symfoniske slåttar» og «Regnbogen», halling, skrevet til Myllargutstevnet på Rauland i 1962. Der ble denne musikken uroppført av komponisten selv og Magne Manheim.

Odde og Holmen framførte også sammen den eiendommelige og fargerike slåtten «Sumarmorgon». Håkon Høgemo har uttalt seg om det særegne lyset i Grovenslåttene, og spilte «Våryra» og «Svartufsen» solo. Han underviser i hardingfele på Norges Musikkhøgskole, og har gjort en stor innsats med å gi Grovenslåtter videre til sine elever.

Anne Hytta framførte storslåttene «Brønnslåtten» og «Tyrielden». Hun har ellers foretatt dypdykk i Grovens samlinger med håndskrevne slåtte-nedskrifter fra folketradisjonen. Disse er nå tilgjengelige gjennom Nasjonalbiblioteket.

LES OGSÅ: Mittnoblad: Det rocker i Bekkelaget bandskole

De fire framførte videre materiale fra Hardingfeletrioens tid. Grovens datter, 87 gamle datter Tone, kunne fortelle publikum om hvor gildt det var når Hardingfeletrioen med Alfred Maurstad, Sigbjørn Bernhoft Osa og hennes far møttes til prøver i stua på «Nordjordet på 1930-tallet. Da blomstret musikk og vittigheter om kapp. Små ører fanget opp alt.

Konserten ble avsluttet under stående ovasjoner, og den fengende «Halling Jorånn» ble tatt opp igjen som ekstranummer av alle fire i samspill.

LES OGSÅ:

60 år med korpsglede på Ekeberg

Anne fikk Ekeberg-Trollet

Lokalprofilen Torunn Leiknes har hjerte for de eldre

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags