Pensjonistuniversitetet på tur til Warszawa

En alvorspreget gruppe på besøk i Museet til minne om Warszawaoppstanden i 1944

En alvorspreget gruppe på besøk i Museet til minne om Warszawaoppstanden i 1944 Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Pensjonistuniversitetet Nordstrand-Ljan var nylig på tur til Warszawa. Her kan du lese om deres opplevelser.

DEL

mittnoblad En polsk hovedstad vakkert kledd i grønt møtte 29 reiseglade pensjonister fra Nordstrand-Ljan på deres årlige studietur nylig.

Polens hovedstad har forandret seg vesentlig etter kommunismens sammenbrudd, og i dag er dette en moderne by som har mye å by på. Selv om Warszawa ble svært ødelagt under den andre verdenskrigen, er byen senere gjenoppbygd, men fortsatt er det bygninger som kan fortelle om hvordan det var før byen ble rasert.

Warszawa ble Polens hovedstad i 1596 etter Krakow som til da hadde vært landets hovedstad. Den gjenoppbygde gamlebyen er byens desidert største severdighet, men byen inneholder så mange andre severdigheter. Kulturpalasset – som var Stalins gave til Warszawa i sin tid, står fremdeles midt i city, men er i dag omkranset av moderne kontorbygg.

Mange høydepunkter under besøket møtte de reiseglade pensjonistene, men besøket på Warszawa Uprising Museum (til minne om Warszawaoppstanden i august/september 1944) var nok det som ved hjelp av en dyktig guide, tok oss tilbake til en trist tid i Polens historie.

23. august 1939 inngikk Hitler og Stalin en ikke-angrepspakt. I en hemmelig del av denne avtalen ble man enige om å ta hver sin halvdel av Polen. Tyskerne rykket inn i Polen 1. september 1939 (starten på 2. verdenskrig) i vest, mens Sovjet rykket inn noen uker senere i øst. 27. september 1939 kapitulerte polakkene, og Polen ble utradert fra kartet dagen etter.

Begge okkupantene introduserte en politikk for utrydding av den polske eliten - særlig offiserer. 22. juni 1941 angrep nazi-Tyskland Sovjet, og hele Polen kom da under tysk kontroll.

Etter krigen havnet Polen bak jernteppet, styrt av det kommunistiske partiet. Selv om det er nok kjent for de fleste som var med på turen, er det likevel vanskelig å ta inn over seg det historiske faktum at tre millioner polske jøder ble deportert og tatt livet av under andre verdenskrig.

I Warszawa var ca 30 % av innbyggerne jøder, og de ble da plassert i en getto i byen (ca 450 000), og derfra sendt til utryddingsleire. Etter drøye to timer med svært alvorspreget informasjon om Polens historie fra slutten av 30-tallet og frem til «murens fall» i 1989, var det godt å komme ut av museet igjen.

En hyggelig middag på restauranten Dawne Smaki avsluttet første dag på turen. Neste dag stod sightseeing i Warszawa, delvis med buss , men også til fots. Turen inkluderte en gåtur der vi passerte Castle Square, King Sigismunds column, St. Johns Cathedral, torget i gamlebyen og Barbican – en del av bymurene i gamlebyen. Dag tre besøkte gruppen minnesmerke over den jødiske gettoen, og deretter Lazienki Royal Park, der det blant annet står en stor statue av Chopin. En stor komponist som vi samme kveld skulle få høre mange av hans verker i et palass i byen. En flott konsert.

Avslutningsmiddagen på restaurant Stolcia ble en stor overraskelse for oss alle. I tillegg til god mat, var det underholdning av en lokal dansegruppe med eget orkester. Her ble flere av våre gjester budt opp til forskjellige danser og konkurranser. Et flott innslag som alle satte stor pris på. Neste dag var det å ta på vei hjemover etter fire fine dager i Polen. Også været var virkelig med oss disse tidlige mai-dagene.

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags