Er du like dum som en gjøk?

Rørsanger mater gjøkunge i Tsjekkia

Rørsanger mater gjøkunge i Tsjekkia Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtSe for deg at du går en tur i skogen og får øye på noe rart, du ser et fuglereir som ligger lavt med to fugler. Den ene er stor og den andre er liten, naturlig nok tror du den store er «mor» og den lille er «barn». Men så begynner den den lille å mate den store, og du ser at disse fuglene ligner ikke i det hele tatt på hverandre. Hva kan dette skyldes?

Det viser seg at du ser på en gjøk som har parasittert et spurvereir, ja du leste det riktig. Gjøker er nemlig Reirparasitter; det vil si de bygger ikke sitt eget reir men legger eggene sine i andre fuglers reir. Reirparasitter har ikke noe med tradisjonelle parasitter som lus, ringorm, bendelorm eller bomringer å gjøre. Naturligvis er ville fugler fulle av disse men vi skal ikke fokusere på disse i denne artikkelen.

Gjøker er Norges eneste dokumenterte reirparasitt og velger oftest spurver som verter. Du tror naturligvis nesten ikke dine egne øyne, men spurve moren er helt sikker på at gjøkungen er hennes egen, selv om den er mye større enn henne! I slike situasjoner kan man oftest heller ikke observere noen andre unger i reiret siden gjøkungen tar mesteparten av plassen. Men hvor har det blitt av spurveungene?

Reirparasitter har mange triks til å lure verten til å tro at det er deres avkom, blant annet har det blitt observert at gjøker kan dytte spurvens egg ut av redet før den legger sine. Hvis noen av vertens egg forblir vil også parasittens egg være veldig like vertens i både fasong og farger/pigmenter dermed lurer gjøken spurven trill rundt.

Hele prosessen kan sammenlignes med å ha fosterforeldre, der noen velger å adoptere barnet. Minus friheten til å velge om man vil eller ei. Og at du ikke er klar over det, nesten som om noen bytter baby på sykehuset og kaster den originale, naturen er brutal.

Parasittens egg klekker også fortere en vertens og hos enkelte arter som reirparasiterer er det vanlig at den ny klekkede fuglen kan dytte ut vertens original egg. Skulle noen av original barna være tilstede og konkurrere om mors oppmerksomhet over parasitten så vil de ha problemer. Fuglemammaer skjønner at større gap behøver mer mat, og de favoriserer fort tjukkas unger siden i fugle hoder er dette forbundet med friskhet. Så når alle gaper og roper etter oppmerksomhet er det vanligst at parasitten får mest.

Jeg har ofte hørt folk bruke gjøk som et slags nedlatende ord «er du dum som en gjøk» eller «gjøkeper» voksne gjøker er kanskje ikke de smarteste fuglene der ute, sammenlignet med for eksempel kråkene (fuglenes nerder) Men strategien som de har utviklet med tanke på reproduksjon og ansvar for barn er en genial adapsjon som lurer mange.

Hvordan har Gjøken klart å lære seg dette? Har Gjøken plutselig skjønt at å oppfostre barn er dyrt, tidskrevende og man burde heller bruke tid og energi på andre ting? Forskere konkluderer at det som har fremprovosert denne strategien er takket være koevolusjon!

Dette betyr at gjøker og spurver har påvirket hverandres utvikling. Se for deg et slags våpenkappløp hvor hver av fuglene armerer seg med ulike teknikker for å overvinne den andre parten.

Et eksempel er gjøken legger egg like som spurvens, men etter tid vil spurvens starte å bli mer kompliserte og ha spesielle mønstre, såkalte egg signaturer. Dette er et eksempel på forsvarsmekanismer spurven har utviklet for å motarbeide den plagsomme snylteren. Med tid utvikles det flere strategier fra begge parter i et evig våpenkappløp.

Så neste gang du observerer fugler i et reir så tenk deg om før du tror at de er i familie, det foregår mye drama i hjemmet. Slutt å bruk «Gjøk» som et nedlatende ord. Men hvis du føler for å bruke et fuglenavn som skjellsord så bruk heller «Gås». Jeg kunne ha skrevet flere sider over dumme ting som gjess gjør, men det får bli en historie til en annen dag.

Sverre Imre Hajdu Hjelset

Biolog

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags