Knut von Trepka får Kongens Fortjenstmedalje

Knut von Trepka får Kongens Fortjenstmedalje

Knut von Trepka får Kongens Fortjenstmedalje Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Under et møte i Seilskøyteklubben Colin Archer på Norsk Maritimt Museum onsdag 6. mars ble Knut von Trepka tildelt Kongens Fortjenstmedalje av museets leder, avdelingsdirektør Tove Wefald Pedersen.

Ved vurdering av kandidater skal det ifølge statuttene legges vekt på samfunnsnyttig innsats gjennom lengre tid, inkludert frivillig innsats og engasjement.

I begrunnelsen trakk hun fram Trepkas mangeårige innsats for bevaring av norske trebåter generelt og RS 1 "Colin Archer" spesielt.

I 1974 overlot museet ansvaret, bruksretten og vedlikeholdsplikten til klubben, som lot Trepka stå i spissen for det daglige tilsynet. Fram mot skøytas 100-årsjubileum i 1993 ledet han restaureringen og skrev samme år en bok om denne Norges første redningsskøyte.

To ganger seilte han den til Finnmark for å skape blest om redningsselskapet og samle informasjon om båtens historie. Gjennom en rekke regattaer har Colin blitt kjent og beundret også i utlandet.

Trepka har i tillegg lagt ned mye arbeid i restaureringen av skonnerten "Svanen", en annen av museets veteranbåter.

I sin tale takket Knut sine to ektefeller, først Gunn von Trepka, senere Vibeke Simonsen, og miljøet i klubben. Han syntes ikke han hadde gjort noen stor innsats, båtlivet har for lengst blitt en livsstil.

Leder i Selskapet til Bekkelagets vel, Lina Nordlie, takket Knut for hans engasjement i lokalmiljøet på Ormøya og Nedre Bekkelaget og roste ham som en praktisk innstilt og løsningsorientert lokalpatriot.

Hans arbeid for å bevare Ceresbrygga har berget et stykke norsk kystkultur.

Også Gunnar Engh fra Nedre Bekkelaget samfunnshus (Villa Lilleborg) var på plass med en hilsen og takket for Trepkas innsats mot Havnevesenets utbyggingsplaner. Hovedpersonen har i mange år vært en slags tilsynsmann for den praktfulle villaen og hatt det faglige ansvaret for eksteriøret.

Ordene "Vel fortjent" hørtes stadig rundt bordene, og applausen satt løst blant klubbmedlemmer, venner og familie. Vi gratulerer!

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags