Gå til sidens hovedinnhold

40 år med farger – Nordstrand Lions’ kunstutstilling har jubileum

Artikkelen er over 3 år gammel
Mittnoblad

Midten av november: Tradisjonen tro går Nordstrand Lions’ Kunstutstilling av stabelen også i 2017, 40 år etter at det hele startet i 1978 av initiativrike Lions-medlemmer, med god hjelp fra vår lokale kunstner Eva Langaas.

De første årene ble det i tillegg til malerier og bilder solgt «juleting» som julekeramikk og strikkeskjerf, forteller Rolf Gundersen, som de siste årene har vært leder av kunstutvelgelses-komiteen. Kunstnerne selv og galleriene sto for utvelgelsen, mens Eva Langaas, som gikk bort i 2016, bistod klubben med kunstneriske råd og stort kontaktnettverk.

Kunstutstillingen til Nordstrand Lions ble en årviss begivenhet, og har siden starten blitt arrangert på Nordseter skole. Årets Kunstutstilling blir imidlertid på Nordstrand skole, kjent for de fleste Nordstrandsboere, siden Nordseter skole er under oppussing.

Vi har lagt vekt på å holde en høy kunstnerisk profil, forteller Rolf.

Klubbens kunstutvelgelses-komite har eneansvar for valg av kunstnere og hva de skal presentere, og har opparbeidet seg et godt kontaktnettverk. Hvert år er det ca. 70 utstillere, og en tredel av dem er nye (eller har vært med tidligere etter ett eller flere hvileår).

Ca. 400 kunstverk er til salgs. Alle vises helt fram til utstillingen stenger og kjøperne kan hente sine varer. Det er mange hjem som kan smykke seg med kunst kjøpt på kunstutstillingen.

Det legges stor vekt på å lage en presentabel utstilling. De drøyt 80 veggene er selvlaget for formålet, og har også vært leid ut til andre. Elektrikeren vår har vært med fra starten. Han kjenner både våre lysbehov og sitt fag, og er med på å gjøre utstillingen attraktiv.

Vi har også fokusert på å ha en informativ utstilling. Kunstnerne presenteres på egne skilt, med opplysning både om kunstneren selv, og hans/hennes uttrykksform og meritter. Salgskorpset er drillet i kunstarter og kunstnernes egenart, og hver enkelt har vanligvis hatt en tett kontakt med «sine» kunstnere før utstillingen for å velge ut de kunstverkene som skal presenteres (og forhåpentligvis selges) på kunstutstillingen.

En viktig del av utstillingen er kunstkatalogen. Den inneholder et forord av årets president, etterfulgt av en bred presentasjon av årets kunstner. Alle kunstnerne som deltar på utstillingen, er også presentert, sammen med noen av kunstverkene. Våre annonsører er viktige støttespillere. De hjelper oss i å finansiere trykkingen av katalogen – 15.000 eksemplarer distribueres av klubbens medlemmer til de fleste husstander i Nordstrandsområdet.

I tillegg til kunsten, kan de besøkende hygge seg med mat og drikke fra kafeen vår – spesielt vaflene er ettertraktet. Sammen med vårt tradisjonelle jazzorkester får derfor alle en mulighet til å tilfredsstille de fleste sansene, både øre, øyne og gane.

Overskuddet fra kunstutstillingen har i alle disse 40 årene gått uavkortet til Lions’ humanitære arbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt - enkelte ganger øremerket til spesielle formål, som til Røde Fjær-aksjonen i 2015. Formålet da var Mitt Valg, Lions holdningsskapende arbeid for barn og unge.