Ronald Bye til minne

HEDRET: Bildet er fra da Ronald Bye mottok æresmedlemskap i Arbeiderpartiet på et representantskapsmøte i 2011. Overrekkelsen var ved daværende leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler.

HEDRET: Bildet er fra da Ronald Bye mottok æresmedlemskap i Arbeiderpartiet på et representantskapsmøte i 2011. Overrekkelsen var ved daværende leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler. Foto:

Av
DEL

MinneordRonald Bye var 32 år da han ble partisekretær i Arbeiderpartiet i 1969. Det må ha vært tøft: Å skulle fylle skoene til selveste Haakon Lie!

Men så kan man si: Kanskje var det ikke det han skulle gjøre, og det tror jeg han må ha tenkt selv også. Han måtte få lov til å gjøre det på sin måte – og det gjorde han!

LES OGSÅ: Ronald Bye er død

Ronald Bye ble født inn i arbeiderbevegelsen i 1937. Det startet i Framfylkingen, deretter var det AUF og fagbevegelsen. I 1960 ble han sekretær i AUF.

Når tiden ebbet ut for Haakon Lie som partisekretær, var det krav om nye tider. Åpenhet for nye ideer og diskusjoner som ikke bare skulle foregå i lukkede fora. Den nye tid banket på døra til Det norske Arbeiderparti.

Det var Ronald Bye som skulle lede dette arbeidet som partisekretær. Blant annet ble det satt i gang et studie- og debattarbeid som fikk navnet «Demokrati i hverdagen». Reiulf Steen skriver at over 10 000 medlemmer deltok i dette arbeidet, og på den måten la de grunnlaget for radikale reformer utover hele 1970-tallet.

Arbeiderpartiet blomstret, men ble innhentet av den vanskelige EF-saken, som ikke fikk sitt punktum ved folkeavstemminga i 1972, men som hadde sine ringvirkninger i flere år etterpå.

Ronald Bye gikk av som partisekretær samtidig som Trygve Bratteli gikk av som leder i 1975. Arbeiderpartiet var ikke knust. Det kom tilbake – og det gjorde også Ronald Bye! Denne gangen som samferdselsminister i Odvar Nordlis og Gro Harlem Brundtlands regjeringer.

I mange år etterpå var Ronald Bye styremedlem i Simensbråten/Ekeberg Arbeidersamfunn. Han gjorde sin innsats i lokallaget, og tenkte at det var like viktig som å være partisekretær eller statsråd. Siste gang jeg hilste på ham var under partilagets årsmøte i februar i år. Da hadde han forslag til aktivitet i laget, og sendte meg en engasjert e-post i ettertid.

Hans innsats på sentralt og lokalt plan i partiet gjennom så mange år, gjorde at han i 2011 ble tildelt æresmedlemskap i Arbeiderpartiet. Jeg husker han var rørt og at han dedikerte hele æresbevisningen til sin kone, Tove, som han mente holdt ham i vigør.

Ronald var en partimann! Det kan illustreres ved at han til sin 70-årsdag ønsket seg et godt gammeldags partimøte – og det ble det! Simensbråten/Ekeberg Arbeidersamfunn innkalte til medlemsmøte i tradisjonell stil, som en gave til Ronald.

Ingen som har fulgt med kan ha unngått å merke at Ronald av og til kunne være uenig i kursen til dagens arbeiderparti.

Han sa til meg en gang: Ikke fortell noen at du har snakket med meg – for da blir du bare upopulær! Han sa det med et glimt i øyet, vel vitende om at det av og til kunne storme. Men som han sa: Jeg stemmer Arbeiderpartiet av prinsipp! For ham var ideene og retningen viktigst.

Nå er han gått ut av tiden, 81 år gammel. Men hans engasjement og brennende hjerte for sosialdemokratiet vil leve videre.

Takk, kamerat.

Rune Tokle, leder av Simensbråten/Ekeberg Arbeidersamfunn

Asbjørg Javnes Lyngtveit, leder av Nordstrand Arbeiderparti

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags