Til minne om Richard Johnsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Til minne om Richard Johnsen (11.09.70 – 27.02.18)

DEL

MinneordOppsal Janitsjars faste dirigent og musikalske leder siden august 1995, Richard Johnsen, gikk bort tirsdag 27. februar 2018, bare 47 år gammel.  Med det har korpset mistet en stor inspirator, motivator og ildsjel, samt en dyktig pedagog, arrangør og veldig god venn.

Fra det øyeblikket Richard kom inn på jobbintervjuet våren 1995, har hans lune humor og kompetanse gledet medlemmene våre. Han solgte seg godt inn ved å stille spørsmålet om hvorfor vi hadde andre kandidater, når han først hadde tatt seg turen – og han sa det med et glimt i øyet som sjarmerte oss som var tilstede i senk.

Richard mente selv - på det tidspunktet - at ethvert korps burde bytte dirigent og musikalsk leder hvert tredje år. Men i Oppsal Janitsjar ble det ikke slik. Richard ble raskt en viktig faktor hos oss, både musikalsk og sosialt. Han bød på seg selv, hadde stor grad av selvironi, og lærte oss teknikker og utrykk innen musikk som vi vokste på – og som vi fortsatt har stor glede av.

Richard Johnsen bidro til at korpset dyrket frem en stødig stil der underholdningsmusikk – og musikk som treffer et bredt publikum – spiller en stor rolle. Han var genuint opptatt av at korpset skulle fremstå profesjonelt, og trakk også inn profesjonelle vokalister av og til for å opptre sammen med oss. Disse ga alle uttrykk for at de ble overrasket over hva korpsmusikk også kunne være.

Med et utrettelig engasjement kom Richard til hver øvelse med godt humør og masse motivasjon på lager. Det var nok ikke hver mandag kveld han gikk hjem i like godt humør som da han kom – men det var sjeldent han lot oss merke det. Og om han var misfornøyd med innsatsen vår, kunne han si det på en måte som gjorde at vi trakk på smilebåndet, men også skjønte hvor frustrert han var over oss. ”Det dere spilte nå swingte som en pose med vått potetgull!” var en av de mange metaforene han kunne beskrive oss med, og som vi alle skjønte at ikke var spesielt flatterende.

Å være en ildsjel forbindes ofte med de som steker vafler, måker fotballbanen, eller kjører lopper til loppemarkedet. Som ansatt går det også an å være en ildsjel, det var Richard et godt bevis på. Det antall timer han la ned i Oppsal Janitsjar, utover det å lede oss gjennom ukentlige øvelser, årlige konserter og oppdrag, var enormt. Alle de gangene han kom med forslag til nye prosjekter og fremtidsmål tydet på at Oppsal Janitsjar var en viktig del av Richard – på samme måte som han var utrolig viktig for oss, både for musikalsk fremgang og for sosial trivsel.

Etter 23 år som musikalsk leder i ett og samme korps, skulle man tro at man hadde kjørt seg litt fast i et mønster. Men med Richard var det ikke slik. Han evnet å fornye seg, utvikle seg og komme med nye spennende mål. Han ledet oss gjennom 4 store jubileumskonserter, og stod som produsent og musikalsk ansvarlig da korpset ga ut CD i anledning vårt 50-årsjubileum. Og denne fornyelsen og utviklingen smittet over på oss musikanter i alle disse årene.

Vi vil savne Richard dypt og inderlig. Det uvirkelige, urettferdige og meningsløse har slått ned i oss, og våre varmeste tanker går til hans samboer - og vår medmusikant - Monica, og guttene hans Edvard, Vetle og Bastian.

Oppsal Janitsjar takker for tiden vi fikk sammen med Richard – han vil prege oss positivt i uoverskuelig fremtid.

Oppsal, 9. mars 2018

På vegne av Oppsal Janitsjar,

Stig Nikolaisen, leder.


 
Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags