Ny CD-innspilling for NOR59

Magisk: NOR59 spiller inn verker fra Sjostakovitsj og Tchaikovskij. CDen kommer senere i høst.

Magisk: NOR59 spiller inn verker fra Sjostakovitsj og Tchaikovskij. CDen kommer senere i høst. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Magi oppstår når orkesteret NOR59 fra Oslo går i studio med toppmusikere fra Wien og Krakow.

DEL

mittnoblad NORDSTRAND: Sist uke rigget de unge strykerne fra kammerorkesteret i NOR59 seg til i Nordstrand kirke for å spille inn verker fra de to russiske komponistene Dmitrij Sjostakovitsj og Pyotr Tchaikovskij.

Med seg har de en knippe anerkjente musikere fra orkesteret Il Giardino d'Amore. I høst kommer CD-en.

- Innspillingen er et resultat av et helt unikt musikalsk møte mellom unge strykere og erfarne musikere som spiller i det internasjonale toppsjiktet, forteller dirigent og kunstnerisk leder i NOR59 Thorn Magnus Reymert.

LES OGSÅ: Sommerstryk i ferien

Fruktbart møte – langvarig samarbeid

NOR59 har de siste årene hatt flere internasjonale, musikalske samarbeid. Rett før sommeren satte de bl.a. opp konserter med Il Giardino d'Amore flere steder i Oslo og i Krakow.

Kunsterisk leder for Il Giardino d'Amore, Stefan Plewniak, og Reymert møttes første gang i 2006 da de begge studerte musikk i Nederland. Møtet skulle bli starten på et langvarig musikalsk fellesskap på tvers av grenser.

For fire år siden inviterte Reymert, Stefan Plewniak til Oslo, for å møte elevene hans i NOR59. Møtet ble starten på et intensivt samarbeid med et felles mål om å vekke følsomheten for kunst hos unge mennesker, og gjøre klassisk musikk til en viktig del av deres eksistens.

Viktig med samspill

- Da jeg startet med mine første fiolinelever høsten 2008 hadde jeg egentlig bare en grunnleggende ide: at jeg skulle få elevene til å ha det så gøy som mulig, og at de skulle bli så flinke som mulig, forteller Reymert.

- Det har vært viktig for meg å utvikle en pedagogisk og metodisk modell der samspill står sentralt. Gjennom samspill vil barna og ungdommene få dyptgripende, musikalske opplevelser som gir nødvendig motivasjon og musikalsk vilje.

- Dette krever bl.a at pedagogene legger til rette for en inkluderende, motiverende og engasjerende undervisning der barn og ungdoms unike energi fremelskes som en fantastisk ressurs.

Fra lokalt til nasjonalt og internasjonalt

Fra å være et lokalt orkester, er NOR59 i disse dager på vei til å bli et orkester for barn og ungdom fra hele Oslo, som kan tilby en helhetlig musikkutdanning i form av individuelle spilletimer, samspill i orkester og i kammergrupper – og samarbeid med profesjonelle musikere og utenlandske orkestre.

De siste årene har det øverste nivået, Kammerorkesteret, hatt et samarbeid med ett av Polens beste barne- og ungdomsorkestre, Youth Phil Orchestra fra Krakow. I desember 2016 samarbeidet de med Il Giardino d’Amore i en ballettforestilling som ble vist i seks kulturhus i Norge. I 2017 gjorde de suksess i Norske Talenter på TV2. Og i disse dager altså: plateinnspilling.

Følg NOR59 på facebook for oppdateringer om konserter og CD-utgivelse: https://www.facebook.com/strykeinstitutt/

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags