Gå til sidens hovedinnhold

Wolfgang Plagge på Ljan

Artikkelen er over 3 år gammel
mittnoblad

Det er en torsdags kveld midt i februar 2018. Forventningsfulle mennesker strømmer inn i en herskapelig, hvit villa på Ljan for å oppleve konsert - for fuglene vet hvilken gang.

Denne kvelden er det Wolfgang Plagge som skal fylle huset med toner og mening. Han hadde spilt siden han var 4. Nå er han en godt voksen mann, fortsatt med krøller, men i tillegg til å utfolde seg på klaveret, skaper han også ny musikk, og har dertil en sjelden evne til fange publikum med sin tale. Han er et fyrverkeri av et menneske og en sjelden formidler av toner og ord, en kunstner og pedagog av rang.

Siste konsert på Ljan?

De fleste gjestene har vært i dette huset før. Det har også Wolfgang. I kveld er det visstnok siste gang husets musiske vertinne, Tove Hemme, tillyser konsert i sitt vakre hjem i Gladvollveien med imponerende utsikt over Bunnefjorden. Huset skal selges!

Folk finner sine plasser, og så kommer han de venter på, og tar plass ved Toves nystemte Bechsteinflygel. Og så begynner han å spille noe vi aldri har hørt, en rekke akkorder, rett som det er i overraskende sammenstillinger og med velberegnede pauseringer. Stillhet og alvor fyller rommet!

Så snakker han til oss, direkte, uten manus. «Dere er de første som får høre dette». Vi får vite at det vi har hørt, er musikk han har komponert til filmen om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011. Snart skal den ha premiere.

Etter dette tar han oss gjennom et stykke musikkhistorie i ord og toner. Navn svirrer i lufta, Korngold, Mozart, Beethoven, Bach, Frescobaldi, Busoni, Bechstein.

Tove foreslår etter en stund kaffepause med kringle. Men nei! Wolfgang vil gjøre seg ferdig og får det som han vil. Så er det slutt. Men publikum forlanger ekstranummer. Etter konserten tar kunstneren seg tid å snakke med sitt takknemlige publikum, før han forlater oss medbringende kringle til kone og barn som venter hjemme.

Dagne Groven Myhren

LES OGSÅ:

Filmen om Utøya flytter fokus tilbake til ofrene