Lars Borgersrud årets hovedtaler ved Milorg-minnestund på Sarabråten

Lars Borgersrud med tobindsverket «Den norske militærfascismen 1930-1945», som ble utgitt i 2010 og 2012.

Lars Borgersrud med tobindsverket «Den norske militærfascismen 1930-1945», som ble utgitt i 2010 og 2012. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MITTNOBLAD Historikeren Lars Borgersrud er hovedtaler under årets minnestund ved Milorg-bautaen på Sarabråten 7. juni klokken 19.

– Det er mange år siden annen verdenskrig, men det er likevel viktig at kampen mot nazismen blir forstått av stadig nye generasjoner, sier Borgersrud.

Milorg-bautaen ved Sarabråten i Oslo ble reist i 1946 til minne om ni Milorg-jegere som mistet livet i kamp mot nazistene under annen verdenskrig, bare få måneder før Norge ble frigjort i maidagene i 1945. To av dem ble drept i en skuddveksling under en tysk aksjon i februar 1945, mens de sju andre ble arrestert og senere henrettet.

Milorg-bautaen ble reist blant annet fordi nazistene hadde senket de døde i Oslofjorden, og likene ble aldri funnet. Med bautaen fikk de pårørende et sted å gå til, for å minnes sine kjære.

Les flere saker om Sarabråten her!

Kampen mot nazismen i et større perspektiv

– På en sånn dag er det naturlig å snakke om motstandsbevegelsen og kampen mot nazismen i et litt større perspektiv. Det er naturligvis viktig å minnes de som falt for sitt land, men i min tale vil jeg også legge vekt på å forklare betydningen av den innsatsen motstandskjemperne gjorde. Kanskje dette er viktig i større grad nå enn tidligere, fordi mange av de personene som opplevde krigen selv er blitt borte, sier Borgersrud.

Borgersrud har doktorgrad i moderne historie, har skrevet flere bøker om krigen, og har vært statsstipendiat de siste årene. Han understreker at motstandskampen ikke er blitt uaktuell, selv om det er lenge siden krigen.

– Jeg er opptatt av å formidle at også unge mennesker bør forstå hva kampen gjaldt i krigsårene. Det er jo ikke slik at motstandskampen under krigen bare er historie, for den kampen kan knyttes til forhold som er aktuelle den dag i dag. Vi kan for eksempel undres på hvordan Norge hadde vært i dag hvis nazistene hadde vunnet, hvis det hang hakekors rundt omkring. Det er slett ingen utopi, for det finnes faktisk land i verden i dag som blir styrt omtrent på den måten nazistene ønsket seg, understreker Borgersrud.

Ressurs for skoleverket

Lars Borgersrud tilføyer at Milorg-bautaen er en flott ressurs for lærere som skal undervise om annen verdenskrig.

– Det finnes jo flere minnesmerker fra krigens dager rundt om i Norge, og jeg kjenner til at noen av dem brukes aktivt i undervisningen om annen verdenskrig. Lærerne kan for eksempel ta med seg skoleklassene til slike minnesmerker, og knytte undervisningen om krigen til det som skjedde på de aktuelle stedene, sier Borgersrud.

– Milorg-bautaen er jo reist like ved en av de mest brukte turveiene i Oslomarka, kanskje dette til og med er en av de mest brukte turveiene i Norge. Så det er absolutt mulig å bruke dette stedet i undervisningen, tilføyer Lars Borgersrud.

Les saker om Østmarka her!

Arrangementer i 71 år

Milorg-bauten ble avduket 16. juni 1946, og det har vært arrangert minnestunder hvert eneste år etterpå. De første 20 årene var det Milorg-kamerater som stod for arrangementet, men i 1966 overtok Bøler Vel og fellesråd ansvaret.

I 1986 gikk ansvaret over til Østmarkas Venner, som har stått for arrangementet fram til i dag.

Kai Ekanger, som var leder for Bøler Vel på 1960-tallet og styreleder i Østmarkas Venner fra 1988 til 1990 og fra 1993 til 1998, har gjort en utrolig innsats: Han vært primus motor for arrangementet og rekruttert hovedtalere helt siden 1966 – i hele 50 år på rad.

Musikk og hilsninger

I tillegg til Lars Borgersruds tale, bidrar Østmarkas Venner, Østre Aker Musikkorps og koret Fornebu Singairs – som blant annet skal fremføre Nordahl Griegs dikt «Til Ungdommen» til musikk av Otto Mortensen.

De fleste tilhørerne pleier å gå til Sarabråten fra Østmarksetra eller Rustadsaga, eller via Mariholtet. De som trenger det kan få busstransport kl. 18:00 fra P-plassen ved Østmarksetra. Påmelding til Kai Ekanger, mobil: 90 54 11 66 innen 31. mai.

Bildet: Lars Borgersrud med tobindsverket «Den norske militærfascismen 1930-1945», som ble utgitt i 2010 og 2012. Foto: Privat.

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags