Reddet hjem med De Hvite Bussene

Av
DEL

Innsendt Vår far Frithjof Andersen, fra Kongsveien 83 på Holtet, ble hentet av de Hvite Busser i Sachsenhausen ved frigjøringen. Han skrev en god skildring av dette mange år senere for sin firmaavis Paletten som ansatt i Alf Bjerke, der han også jobbet før han ble arrestert på Holtet, Bekkelaget og ble politisk fange i 2 år på grunn av sitt arbeid for Milorg på Nordstrand.

Han ble arrestert hjemme i Kongsveien 83 den 24. april 1943, fraktet til Møllergata 19, så Viktoria terrasse, så Grini 27.5. frem til 6.juli 1944 da han ble overført til Sachsenhausen, derfra til arbeidsleiren Niemeck 20.7.44. Tiden i fangenskap var tøff, fysisk og psykisk tortur, avhør og avstraffingsmetoder. Likevel klart fangene å holde motet oppe, og pappa fortalte det meste med et snev av humor. Han sparte oss for det verste. Det bar han inni seg resten av livet.

Da kapitulasjonen og frigjøringen nærmet seg ble han og de norske fangene fraktet til Neuengamme 30.4.45, før ferden gikk videre til Sverige og Ramlösa Brunn, og i svært dårlig forfatning til sykehus og behandling på Diö.

Omsider kom han hjem til Oslo, Bekkelaget, for å starte på den lange veien tilbake til et vanlig liv. I motsetning til alle dem vi har hørt om som har fortalt om opplevelsene som tidsvitner holdt pappa alt dette vonde ganske skjult for familie, venner og oss 3 døtre. Men selvsagt satte opplevelsene etter 2 år i fangenskap dype spor, voldsomme mareritt og traumer som fulgte ham hele livet.

Til tross for svært tøffe minner fra fangenskapet, skriver han lett og litt humoristisk om de siste dagene i Sachsenhausen.

Som yngste datter er jeg svært stolt over pappa, hva han gjorde som motstandsmann i Milorg, og hvordan han kom seg gjennom 2 tøffe år i tysk fangenskap. I år er 75 år siden han mirakuløst ble hentet av De hvite Busser, vi minnes ham i takknemlighet og beundring.

Dere kan lese hans beretning i firmaavisen Paletten, og se ham på bildet på verandaen hjemme på Bekkelaget kort tid før han 27 år gammel ble arrestert 24.4.1943.

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags