Gå til sidens hovedinnhold

Over tusen mennesker feiret utebursdag i Østmarka

Artikkelen er over 3 år gammel

Pølsegrilling, skihopp, lek i snøen og tippekonkurranse om naturen var blant aktivitetene store og små kunne bedrive på Sarabråten sist søndag.

Mittnoblad

ØSTMARKA: Det var Sarabråtens venner i godt samarbeid med Østmarkas Venner og 150-årsjubilanten Den Norske Turistforening som sto for arrangementet som samlet over tusen barn og voksne på sletta ved restene etter Thomas Heftyes hus ved Nøklevann.

LES OGSÅ: Inviterer til nostalgisk skirenn og 150-årsdag på Sarabråten

DNTs stifter

Stedet for markeringen var ikke tilfeldig valgt. Forretningsmann og friluftsentusiast Thomas Heftye, en gang Christianias rikeste mann, eide store deler av Østmarka og hadde sitt feriested her på Sarabråten. Og i 1868 stiftet han Den Norske Turistforening sammen med blant annet Aasmund Olavsson Vinje, dikteren som også var en hyppig gjest hos Heftye på Sarabråten. Heftye var foreningens første formann.

– Selv om ikke selve stiftelsen av den 150 år gamle foreningen skjedde her på Sarabråten, er vi ganske sikre på at idéen til en slik forening ble unnfanget her i Østmarka, sier Lars Rogstad, leder for Sarabråtens venner.

Han er storfornøyd med helgens arrangement og legger ikke skjul på at solskinn, godt skiføre og nok snø var med på å gjøre aktivitetsdagen til den suksessen den ble.

– Det var flott å se hvor mange som tok turen til skogs denne dagen og at interessen for dette en gang så fasjonable samlingsstedet for kongelige og kulturpersonligheter er så stor, sier Rogstad.

Bursdagssangen ble også sunget som seg hør og bør på en utebursdag. Forsangere var Turistforeningens generalsekretær Nils Øveraas og DNT Oslos styreleder Siri Hatlen.

Les flere saker om Sarabråten her!

Skirenn før og nå

Sarabråten var også stedet hvor en rekke idrettsarrangementer ble avholdt tidlig på 1900-tallet. Særlig Sarabråtrennet, hoppkonkurransen som ble betegnet som Østkantens Holmenkollrenn, var kjent og samlet mange deltakere og tilskuere.

Tradisjonen med skirenn ble også holdt i hevd denne søndagen. Farten og dristigheten var kanskje ikke så stor som for hundre år siden i rundløypa som var anlagt, men entusiasmen og innsatsen var likevel upåklagelig.

Mange hadde også tatt oppfordringen om å kle seg i gammelt turantrekk.Vadmelsnikkerser, bommulsanorakker, vide skjørt og treski erstattet for mange goretex-klær og glassfiberski.

Bjørnstjerne Bjørnson, hans kone Karoline og den svenske kong Oscar den 2. var også å se. Disse skulle illustrere Heftyes gjester fra siste halvdel av 1800-tallet og var skuespillere fra «Spillet om Sarabråten» som settes opp på stedet til høsten.

DNTs «Kom deg ut dag» er et årlig arrangement og dette var første gangen det ble holdt på Sarabråten. Tilsvarende arrangement ble holdt på Furuset, ved Sognsvann og over hundre andre steder i landet.

Arrangementet ble gjennomført med god praktisk hjelp av Bymiljøetaten og økonomisk hjelp av Kulturbydel Østensjø.

LES OGSÅ: Nå er det ekstraordinær båndtvang i Oslo