Etter flere år med alt for mange brunsnegler i hagen hadde Bjørnhild og Tore Fjeld på Høyenhall fått nok. De inviterte derfor nabolaget til felles aksjon mot brunsnegler og fikk med over 100 hageeiere på dugnad.

For alle som er glad i å dyrke både spiselige og pene planter i hagen er brunsneglene en pest og en plage. I bydelen Konnerud i Drammen har hagelaget lykkes med å bortimot bli kvitt brunsneglene ved hjelp av en felles dugnad med 1500 mennesker.

Lynkrig mot brunsnegler

Hvorfor ikke prøve å gjøre det samme i vårt eget nabolag, på Høyenhall i Oslo?

Dette er et typisk villastrøk med både store og små hager, og stedvis veldig mange brunsnegler. Det er også noen friområder der sneglene får boltre seg fritt. Med andre ord er brunsnegler et hyppig debattert tema her i strøket.

Det var derfor ikke vanskelig å få naboene med på å gjøre en felles innsats mot brunsnegler. De møtte opp i bøtter og spann – med bøtter og spann før de dro hjem i hagene sine for å legge ut åte.

Tilsammen kom det over 70 personer på besøk i løpet av noen hektiske kveldstimer for å hente åte, for bruk i egen og naboenes hager slik at det tilsammen med ble lagt ut åte i over 100 hager.

(Se flere bilder nederst i saken)

Hvordan lage så mye åte?

Konnerud-metoden går ut på å lage åte som inneholder nematoder, og så legge dette ut på steder der brunsneglene ferdes. Nematodene gjør at brunsneglene slutter å spise etter et par dager, og så dør i løpet av kort tid. Siden brunsnegler er kannibaler vil de spise sine døde artsfrender, og dermed sprer nematodene seg stadig videre.

Nematoder er ikke farlig for andre enn brunsnegler, og er derfor helt trygt å bruke.

Åtet måtte imidlertid inneholde noe som lukter øl – på Konnerud fikk de avfall fra ølbrygging av Aass bryggeri. Av praktiske årsaker måtte vi bruke noe annet som åte i vår aksjon på Høyenhall.

Løsningen vi valgte var at vi kjøpte spraymalt, altså maltekstrakt i pulverform, som vi løste opp i vann i store kar. Spraymalt får du kjøpt blant annet på Europris – til sneglebekjempelse kan du bruke 1 kg spraymalt til 40 liter. Vi valgte å blande litt sterkere for å få enda mer maltlukt.

Nematodene ble blandet ut i litt vann, og deretter blandet sammen med maltoppløsningen.

For å få lagt ut åte var vi avhengige av å kunne ha det i nokså fast form. Her valgte vi å bruke havregryn, som vi hadde kjøpt i store sekker direkte fra fabrikkutsalget. Til sammen brukte vi 100 kilo havregryn og 9 kilo maltekstrakt (spraymalt) for å blande ut åtet.

Markedsføring via Facebook

For å få rekruttert deltakere til snegleaksjonen, som vi kalte «Lynkrig mot brunsnegler på Høyenhall», brukte vi Facebook. Vi startet med å invitere noen av våre venner i nabolaget, som så inviterte videre. I tillegg gikk jungeltelegrafen også blant de som ikke bruker Facebook.

Alle som kom for å hente åte fikk med seg et ark med oppskrift på hvordan de skulle bruke det, samt generelle tips mot brunsnegler. Mange hadde snakket med naboer på forhånd slik at de tok med åte og la ut i flere hager.

For å finansiere utgiftene vi hadde til brunsnegle-aksjonen ba vi om et frivillig bidrag via Vipps.

Felles innsats hjelper

Det å bli helt kvitt brunsneglene er nok bortimot umulig, men hvis hageeiere går sammen er det mulig å redusere bestanden kraftig. Nematoder og Ferramol er de to lovlige sneglebekjempingsmidlene som har dokumentert best effekt og de vi oppfordrer til å bruke. Kjerringråd som kaffegrut, eggeskall og grus har liten effekt mot brunsnegler – det som hjelper er å få ned bestanden over et større område.