Stor dugnad for havet

Deler av dugnadsgjengen med noe av søppelet som ble plukket

Deler av dugnadsgjengen med noe av søppelet som ble plukket Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MittnobladSøndag ble det arrangert strandryddedag i Hvervenbukta. Mer enn 150 barn og voksne deltok på dugnad for å holde stranda og fjorden ren, og det ble plukket mye søppel.

Naturvernforbundet og Miljøagentene Oslo sør stod bak arrangementet. De hadde fått med seg Bærekraftig liv Holmlia, og lokallagene til Venstre og Miljøpartiet de Grønne på dugnaden. Til sammen ble det plukket 18 søppelsekker i Hvervenbukta og 6 sekker inne i Fiskevollbukta.

- Det er mye engangsgriller, flasker og plast fra plastemballasje.Til sammen blir alle småtingene store mengder søppel i naturen. Det er farlig for dyr som kan sette seg fast eller spise plasten, derfor er det kjempebra at så mange ble med på en innsats for å rydde søppel, sier Ingvild Melvær Hanssen i Naturvernforbundet Oslo sør.

- Men vi må også bli flinkere til å ikke kaste fra oss søppel i naturen i utgangspunktet. Vi fant mange rare ting som deler av en kjøkkenmaskin, q-tips og en vaskemopp. Hvordan havnet dette nede på stranda?

Engasjerte miljøagenter

Sveinung og Mira fra Miljøagentene i Oslo sør fortalte om konsekvensene av stadig mer søppel i havet for de som var møtt opp.

- Hvert år havner 6,4 tonn søppel i havet og 70 til 80 prosent av dette er plast. Plasten blir værende i havet i veldig lang tid, en plastflaske vil bruke 450 år på å bli borte. Hvis vi ikke stanser forsøplingen nå, vil det i 2050 være mer plast i havet enn det er fisk, fortalte de to Miljøagentene.

Miljøagent-lokallaget dekker bydelene Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand, og alle barn som bor her kan være med.

Effektivt tiltak 

Strandrydding er av de mest effektive tiltakene for å gjøre noe med problemet, både for å hindre at søppel finner veien ut i havet og for fjerne søppel som flyter i land. 15 prosent av søppelet i havet havner på stranda. Det er også viktig å gjøre noe med de store kildene til mikroplast, slitasje fra bildekk, gummi fra kunstgressbaner og maling og vedlikehold av skip og fritidsbåter er de tre største kildene. Vi må finne andre alternativer og tiltak som som kan samle opp avfallet.

Hver år arrangeres det en nasjonal strandryddekampanje for å redusere mengden søppel i havet. I 2016 gjennomførte frivillige ryddere 1 364 ryddeaksjoner, ryddet 869 kilometer og samlet inn 377 tonn marint avfall i Norge. Også i år var det mange aksjoner og flere mindre dugnader langs fjorden i Nordstrand og Søndre Nordstrand.

Etter dugnaden var tid for å slappe av på stranda og nyte naturen. I Hvervenbukta var det mulig å grille pølsene sine på solgrill og leke i fjæra med håver og små akvarier.

Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags