Gå til sidens hovedinnhold

Motepress blant barn og unge starter ofte i lommeboken til mor og far

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I ni år har utekontakt Abid Mikalsen Albarkane jobbet tett på ungdom i Bydel Nordstrand. Er det noen som kjenner ungdomsmiljøet godt, så er det ham. Denne uken tok han bladet fra munnen. Du kan lese intervjuet med ham her på noblad.no. Men når han setter ord på utfordringer med hjemmealenefester, rus og motepress, er han vel så opptatt av å adressere foreldrene.

Abid ser et tydelig press blant ungdom om å ha dyre klær. Det er ikke noen nyhet. Slik har det vært i mange år, noe han også poengterer. Han forteller at det i enkelte miljø oppleves spesielt viktig å ha riktige klær. «Kjøper du en skjorte fra et billigere merke, havner du fort utenfor. Det skaper et stort press, og det er det mange som forteller om til oss,» sier han. Abid kjenner for eksempel til at ungdom i 12–13 årsalderen kjøper belte til 3000 kroner.

Tidligere i høst ble en 15 år gammel gutt truet med kniv og bedt om å gi fra seg jakken sin. Heller ikke det er noe nytt, barneranere som raner for å få tak i de tøffeste jakkene, har vi sett i flere år.

LES OGSÅ: 15-åring truet med slag og fraranet jakke og 200 kroner i Postdamveien på Nordstrand

Det at situasjonen ikke er ny, er egentlig den største nyheten. Hvorfor lar vi motepresset fortsette? År etter år er dette tema på foreldremøter på ungdomsskolene i bydelene våre. Jeg husker da jeg selv satt på et foreldremøte på Nordseter ungdomsskole for nesten ti år siden og politiet var invitert for å snakke om ungdomskultur, grenser og foreldreskap. De var ekstremt tydelige i budskapet sitt og poengterte nettopp foreldrenes ansvar i hvordan man kler opp barna og ungdommene sine. Jo dyrere klær, og jo finere mobiler, jo lettere blir man offer for barneranere. I tillegg er man med på å skape et press om å ha de kuleste og dyreste tingene.

Tidligere i år var det blogger Martine Halvorsen som lekset opp for mødre og fedre. Hun beskrev et kjøpepress helt ned i barneskolealder. Dette var hennes budskap: «Jeg mener at foreldre rett og slett må være litt kjipe og tørre å si at «vet du hva, du er elleve år og trenger ikke et par sko til 2500 kroner, eller en vinterjakke til 8000,» sa Halvorsen til NRK.

Men tør vi å være kjipe? Motepress blant barn og unge starter ofte i lommeboken til mor og far. Hva skjer om vi lukker den litt igjen og ikke kjøper de dyreste klærne, selv om vi har råd? Det er de valgene hver og en av oss tar daglig, og ikke minst nå til jul, som er med på å skape det miljøet barna og ungdommene våre vokser opp i.

Har du erfaring med kjøpepress som forelder, eller ungdom i våre bydeler? Ta gjerne kontakt med oss på tips@noblad.no

Les også

Økt kriminalitet blant ungdom i Bydel Nordstrand - i nabobydelene går det motsatt vei