Forrige uke fikk serveringsstedene igjen servere alkohol. Lettelsene skaper glede hos en hardt rammet bransje og hos gjestene. Pandemien og nedstengningen har rammet mange mennesker og bransjer hardt, enten det handler om barn, unge, arbeidsliv eller helse. Vi er alle berørt på ulikt vis, og for noen har det store økonomiske konsekvenser.

Det var riktig å gi lettelser nå, gitt kunnskapen om omikron. Men for noen kom lettelsene for sent.

Nordstrands Blad har skrevet om Piece of Cake, som må stenge. Konkursen i Produksjonsbakeriet rammer syv utsalgssteder, blant annet Piece of Cake på Munkelia og Oppsal. Alle serveringsstedene er stengt nå, men det er håp om å klare å beholde et bakeriutsalg i lokalene på Nordstrand.

– Dette skyldes pandemien. Vi har fått en invitasjon til å søke om støtte, men den kommer for sent. Vi klarer ikke å ta igjen det som er tapt. Vi vet heller ikke størrelsesorden på en eventuelt kompensasjon, så derfor blir det vanskelig å fortsette, sa Nina Trieber Munthe til avisen.

Også lokalet til Me and More på Sæter er mørklagt. Klesbutikken har kjempet gjennom hele pandemien. Nå forteller butikkeier Karoline Ottersen-Akinyemi at det ikke går lenger og de må kaste inn håndkleet i Ekebergveien. De har ikke penger til å drive her lenger, men viderefører butikken i Bjørvika. Også Change på Lambertseter senter er blant de som gir seg, slik Fiskehuset gjorde i fjor sommer. Alle legger deler av skylden på pandemien.

Da lettelsene ble presentert på pressekonferansen torsdag kveld, tok det ikke lang tid før bordbestillingene begynte å komme inn til lokale serveringssteder som Egon, Karlsrud mat og vinhus og Agave. Hos sistnevnte forteller daglig leder at det har vært svært stille og de var fortvilet. Nå øyner de nytt håp.

Det er vi som bor her som kan bidra til at håpet blir reelt. Det er vi som kan bidra til at lokalt næringsliv kommer seg over kneika ved å handle lokalt, kjøpe take away, eller spise på lokale restauranter. La oss vise at det var verdt å holde ut og vente på bedre tider. Sammen kan vi ta vare på de små enkeltstående butikkene, eller utvalget av populære senterbutikker.

Det er en tid for alt. Nå er det tid for å ta vare på det lokale næringsliv, så ikke enda flere bukker under.