Tryllende natteravn hedret av Erna Solberg

HEDRET: Jan Crosby fra Østensjø er «Årets Natteravn» og takket for mange års engasjement og innsats. Foto: A.V. Jenssen

HEDRET: Jan Crosby fra Østensjø er «Årets Natteravn» og takket for mange års engasjement og innsats. Foto: A.V. Jenssen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mange vil huske han med tryllestav og duer, men nå er Jan Crosby fra Østensjø hedret for sin mangeårige innsats som natteravn.

DEL

ØSTENSJØ: Da Jan Crosby var engasjert i Rotary, kom ideen om trygghetstiltak for å ta byen tilbake fra de som laget bråk i de mørke nattetimer. Dette skjedde i Sverige på slutten av 1980-tallet, og ideen spredte seg til Norge.

– Jeg fikk glede av å være med å etablere Natteravnene, forteller Crocby.

I 18 år var han med i Oslo-ravnene før de ble splittet i hovedstadsgruppen og Natteravnene i Norge. I sistnevnte er det nå omkring 400 grupper, også noen i Oslo.

LES OGSÅ: Natteravnene trenger deg

Hedret av statsministeren

Selv om Jan Crosby nå har passert 75 år, er han fortsatt engasjert og ifører seg jevnlig de kjente gule jakkene og legger ut i kveldsmørket.

På Natteravnenes landskonferranser blir det kåret både årets beste grupper og personer. I år ble Jan Crosby hedret for sin lange og engasjerte innsats.

Ingen ringere enn statsminister Erna Solberg delte i Bergen nylig ut diplomet som forteller at «Årets Natteravn» er Crosby. Han var valgt som en klar kandidat av Natteravnrådet og Forsikringsselskapet Tryg.

– Jeg kan jo ikke holde på evig, så det var svært hyggelig og inspirerende å bli hedret nå, sier han.

LES OGSÅ: Martine sa JA på toppen av Holmenkollen

Nattens øyne

– Det er mange engasjerte mennesker som vil være med å gjøre områder tryggere på kveldstid. Jeg har hele tiden blitt inspirert til å fortsette på grunn av at jeg føler oppgaven så meningsfull. Bare så synd at det nå er vanskeligere å engasjere folk til å være med, sier han.

– Vi skal ikke være noe politi i kveldsmiljøene, men politiets og ambulansenes forlengede øyne. Vi observerer og rapporterer. Og med årene har natteravnene oppnådd en ganske stor respekt og faktisk fått status som offentlige tjenestepersoner.

 – Der vi kommer, roer det seg ofte om det er tilløp til bråk. Og er det noen som trenger hjelp, så tilkaller vi de som kan, sier den lokale ildsjelen.

Nå skal diplomet opp på veggen hjemme hos Jan Crosby i Østensjøveien. Der er det allerede dekorert med bilder og utmerkelser fra hans yrkesaktive tid som tryllekunstner.

LES OGSÅ:

Slik blir reiseveien uten t-baneline 3

Lions gav bort hest og elektrisk sykkel

Artikkeltags