En ildsjel har brent ut - Gunnar Pedersen gikk bort julaften

FORMIDLET LOKALHISTORIE: Gunnar Pedersen var en unik formilder av lokalhistorie fra vårt distrikt, med spalten «Aktuell historie» i Nordstrands Blad, fra 2001 til 2013. Historier herfra ble samlet i seks bind i serien «Aktuell historie», et verk han var stolt av. Arkivfoto

FORMIDLET LOKALHISTORIE: Gunnar Pedersen var en unik formilder av lokalhistorie fra vårt distrikt, med spalten «Aktuell historie» i Nordstrands Blad, fra 2001 til 2013. Historier herfra ble samlet i seks bind i serien «Aktuell historie», et verk han var stolt av. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mangeårig Nordstrands Blad-spaltist Gunnar Pedersen gikk bort julaften.

DEL

Gunnar Pedersen 1930–2018Fra hjemmet sitt ved Holtet sendte han sine lokalhistoriske artikler til leserne. På den måten sørget han for å styrke folks lokalidentitet og knytte dem sterkere til stedet de vokste opp på eller bor på. Slik bandt han lokalsamfunn sammen.

Han vokste opp på en bondegård. Farfaren var skredder og faren startet en broderiforretning. Han tok sosialøkonomisk utdanning, og i 1962 overtok han firmaet og utviklet det under sitt eget navn: Gunnar P. Design. Langt utover Norges grenser, særlig i Asia, leverte han sine broderimønstre. Han var norgesmester i broderi, tjente gode penger og hadde medarbeidere i mange land. Han satte av penger til et broderimuseum, men museet ble aldri noe av.

På 1980-tallet begynte hjertet å svikte, og han måtte trappe ned. Til slutt tvang hjerteproblemene ham til å legge ned firmaet. Nå engasjerte han seg i eldresaken, fikk plass i Eldrerådet og ble etter hvert engasjert i Ekebergrestaurantens fremtid og utformingen av Skulpturparken. Gjennom disse sakene kom han i kontakt med Nordstrands Blad.

Da han kom over de gamle årgangene nede i kjelleren i Raschs vei 38, den gang Nordstrands Blad hadde tilhold der, fant han flere årganger som var fuktskadd og i ferd med å bli uleselige. Ingen i redaksjonen eller administrasjonen hadde tid til å bry seg med å holde de gamle årgangene i orden. Gunnar tilbød seg å ta dem med hjem og sørge for at de ble oppbevart på et tørt sted. Nå fikk han kildemateriale for spalten sin, «Aktuell historie». Et columbi egg, kan man si. Brynildsen hadde ingen problemer med å godkjenne ordningen.

Fra 2001 ble Pedersen fast lokalhistorisk spaltist med spalten «Aktuell historie». Det var redaktør Ivar Brynildsen som sørget for at Pedersen kunne samle og ta vare på årgangene av Akersposten, Nordstrands Avis og Nordstrands Blad for å finne gamle historier som fortalte om livet i Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø bydel. Han ville ikke ha betalt, men betinget seg en tilsvarende frihet til å kunne skrive når han hadde noe han fant stoff i de gamle støvete og sprø avissidene, som luktet av gamle dager. Supplert med flere andre kilder skrev han artikler som ga liv og farge til historiene han fant.

Hans kongstanke var å samle de beste historiene i en bokserie. Det klarte han. «Aktuell historie – lokalhistorie fra Ekeberg, Bekkelaget, Nordstrand, Ljan, Lambertseter, Søndre Nordstrand, Østensjø» kom i seks bind fra 2008 til 2013, med god hjelp fra Nordstrands Blad, Frie Fuglers forlag og Dreyers Forlag. På lanseringene var det fullt av folk som gjerne ville møte forfatteren, som var mest opptatt av å takke leserne, fortelle dem hvor mye de betydde for ham og hvor inspirerende det var å møte dem.

I 2018 ble han æresmedlem i Søndre Aker historielag for sin lange og solide innsats for lokalhistorien.

I over 40 år bodde Gunnar og kona Inge på Bekkelagshøgda, der han hadde skrivestua si. De fikk 62 år sammen, og Inge påstår at de nesten aldri kranglet. Hun var hans gode hjelper og språklige støtte. Han var dyslektiker, og hun leste gjennom alle manus, slik at feil kunne lukes ut. Selv om hun er dansk, kunne Gunnar stole på henne.

I 2013, med flere hundre avissider bak seg, hadde han ikke lenger krefter til å skrive «Aktuell historie» ukentlig. Jeg fikk gleden av å overta ansvaret for å føre den lokalhistoriske formidlingen videre og tenker tilbake på Gunnar som en raus, blid, varm og trivelig mann, entusiastisk og levende opptatt av lokalmiljø og lokalhistorie. Hans solide og kompetente skuldre er gode å sitte på.

Artikkeltags