Gå til sidens hovedinnhold

Nesten 10.000 husstander må koke vannet – minst fram til lørdag

En vannlekkasje fører til kokepåbud i Søndre Nordstrand bydel.

AVISA OSLO: Deler av Oslos befolkning må koke vannet sitt før det drikkes. Årsaken er at det har vært en vannlekkasje i området fra Bjørndal til Grønmo i bydel Søndre Nordstrand. Kokepåbudet gjelder det samme området.

– Det gjelder i underkant av 10.000 husstander, opplyser Audun Roal Sørsdal, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Må koke fram til lørdag

Det var under gravearbeid tidligere onsdag at det var et uhell som forårsaket lekkasje på det Sørsdal omtaler som "en relativt stor vannledning".

– Vi fikk tettet det relativt fort. Det ble trykkløst på ledningen, men folk fikk vannet og trykket tilbake. Vannet vil likevel ikke være skiftet ut før i morgen, og deretter skal vi ta prøver for å sikre på at det ikke er forurensning i vannet, forklarer Sørsdal.

De prøvene blir sendt rett til analyse, men det tar 48 timer å få svar på disse.

– Så det blir først lørdag formidag at vi kan se om beboerne må fortsette å koke vannet, eller om det er trygt, sier han.

Ikke vanlig

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren er det ikke vanlig kost med vannlekkasjer av dette omfanget.

– Det er veldig, veldig sjelden. Lekkasjer på småledninger kan skje, men det er veldig sjelden på slike store ledninger. For de som driver gravearbeid, kjenner til hvor ledningene ligger, sier Sørsdal.

Alle berørte husstander skal ha fått en SMS fra kommunen onsdag om at de må koke vannet før det drikkes eller brukes i matlaging.