Nordseterhjemmet er koronafritt - all ære til pleierne som har stått på døgnet rundt

Foto:

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mandag ble det servert marsipankake på Nordseter sykehjem. Den var dekorert med et vakkert budskap: «Hurra!!! Nordseterhjemmet er korona-fri! Fantastisk jobbet, dere er rågode!»

Dette er en stor seier og en fantastisk nyhet for ansatte, beboere og pårørende – selv om veien dit har vært vond og krevende. Nordseterhjemmet er sykehjemmet i Oslo hvor flest beboere har dødd av covid-19.

Fem beboere og 24 medarbeidere har blitt friske etter å ha vært smittet, i tillegg har mange vært i karantene. Det betyr nye og ukjente pleiere for beboere som lider av demens – og som nettopp hadde trengt tryggheten i et kjent ansikt. Når ansiktene ikke er kjente og de i tillegg er gjemt bak visir og munnbind, topper det en svært utfordrende situasjon – som også inkluderer besøksforbud.

Nordstrands Blad har dekket situasjonen ved Nordseterhjemmet tett. Vi har møtt pårørende som er bekymret for sine kjære, og vi fikk også være med i bisettelsen til en av de siste som døde. Vi takker for denne tilliten. Takk også til ansatte som har formidlet hvordan livet på innsiden av sykehjemmet er. All ære til pleierne som har stått på døgnet rundt. Det har vært en kamp med tiden, og vi kan bare forestille oss hvordan hverdagen har vært, og er.

Fikk kritikk

Sykehjemsetaten har gjennomført 257 tester av beboere og medarbeidere. Det er også gjennomført en internrevisjon. I den fikk Nordseterhjemmet kritikk for blant annet feil bruk av munnbind, for dårlig merking av rene og urene områder, og at ledelsen fremsto lite samlet. Sykehjemmet har bedt Fylkesmannen om eksternt tilsyn, samt at lederen for Nordstrand bydelsutvalg, Knut Falchenberg (H), har tatt til orde for at bydelens tilsynsutvalg må få se Nordseterhjemmet i kortene.

Disse tilsynene og evalueringene vil gi viktig kunnskap og læring. Det er også grunn til å se på om myndighetene kunne håndtert besøksreglene på en annen måte, slik at man i livets siste fase ikke hadde kjent så stor grad av ensomhet og isolasjon.

Dette vil vi komme tilbake til. Men i dag gleder vi oss først og fremst over at det ikke lenger er smitte på sykehjemmet. Smitten er også på retur ellers i samfunnet. Etter at Bydel Nordstrand opprettet egen feberpoliklinikk i slutten av mars, har de testet over 600 personer for symptomer på korona og det har vært svært få nye positive tilfeller siden påske.

Vi lengter alle etter å senke skuldrene helt og vi ønsker oss tilbake til livet slik det var – derfor kan det føles slitsomt å fortsatt holde på reglene om en meter avstand og hyppig håndvask. Men la oss holde ut litt til. Det gir seire som ukens feiring på Nordseterhjemmet.

Artikkeltags