Tyve flotte damer i selskapsantrekk ankom Poppelstien tirsdag 14. juni for å feire Nordstrand Inner Wheels 60-årsjubileum. Tre lys for fremtiden, nåtiden og fortiden ble høytidelig tent. Et vakkert langbord var dekket og nydelig mat ble laget og servert av vår alles kjære Helge. Tre retters middag med ditto vin.

Det var taler som minnet oss om starten av klubben for 60 år siden og dagen i dag, vitser og gode historier samt festlige sanger. Stemningen sto i taket fra første stund. En skikkelig feiring av IWs 60-årsdag.

I 1962 ble Nordstrand Inner Wheel startet. Første president var Karin Schau-Hansen, 25 år gammel og høygravid. Som Karin sier, jeg ante ikke hva jeg gikk til, men jeg tok utfordringen og med hjelp fra vår fadderklubb, gikk det seg til.

Nybråttsarbeid er alltid spennede og samlende. Klubben vokste og mennene satt barnevakt mens konene gikk på IW møte en gang i måneden. Kvinnene lærte seg å stå på egne ben, være presidenter, sekretære og kasserere. De lærte ledelse og å stå frem for sin sak. De kontaktet foredragsholdere og engasjere seg i viktige saker utenfor sin egen stuedør. Nordstrand IW var og er en klubb med internasjonal formålsparagraf og er engasjert i kvinner og barns situasjon i verden.

Det har vært 60 flotte og givende år. Den første presidenten, Karin Schau-Hansen er fremdeles medlem i klubben og vi er stolte og takknemlige for hva hun har gjort for Nordstrand IW. Hun er like blid og vakker som hun var da klubben ble startet.

Nordstrand IW ønsket å gjøre noe for andre. De begynte med å skaffe og rulle bandasjer til leprapasienter på Madagaskar. Håndfast og samlende i en startfase. Så startet IW klubbene i Østlandsområdet en pikeleir for jenter i som ikke hadde det så kjekt. De fikk en uke gratis ferie med bading, leker, litt klær, en kosebamse hver, utflukter og mye moro. Det var en opplevelse å se gleden og utviklingen hos jentene. Mange hadde ikke vært på ferie før.

IW i Norge har bygget et eget SOS-barnebyhus på Kolahalvøya i Russland. På tre år ble nesten en milion kroner samlet inn til IWs eget barnebyhus. I tillegg samles det stadig inn penger til narkotikahunder til Tollvesenet. Hittil er det gitt 19 narkotikahunder.

IW engasjer seg i kvinner og barn som trenger hjelp. IW Norge har vært med på å starte jordmorskoler, kjøpt sykebil, bygget fødselsklinikker og bygget senter for kvinner med skader etter for tidlige barnefødsler, alt dette i Etiopia. Nå samarbeider IW Norge med nobelprisvinner Mukwege om tilsvarende opplegg for kvinner som er blitt voldtatt og lemlestet av soldater i Kongo.

Inner Wheel er en av verdens største kvinneorganisasjoner og er representert i 108 land. IW ble startet i Manchester i 1923 av Margarette Golding. Hun var en sterk kvinne som mente at kvinner bør stå sammen og utvikle hverandre med sant vennskap. Det var ikke lett for kvinner den gang å gå hjemmefra for å delta i en forening. Hun skulle lære seg å stå frem som president, sekretær, kasserer eller styremedlem i en kvinneklubb! Dette var et meget viktig skritt for kvinners vei mot likestilling.

Inner Wheel ble en suksess i UK og i 1935 ble første IW klubb i Norge etablert i Bergen. Så kom andre verdenskrig og ødela, men da krigen var slutt, ble det fart i IW over hele Vest-Europa. Norge var raskt ute med å starte IW-klubber over hele landet.

Internasjonal Inner Wheels formålsparagraf er å fremme sant vennskap, oppmuntre til personlig hjelpsomhet og tjeneste og å utvikle internasjonal forståelse.