Det er et høytidelig øyeblikk på speiderhytta Arnebo, ved Bysetermosan i Østmarka, når hele tre nye gutter tas opp som speidere. Med hånden på flagget, og tre fingre mot pannen i speiderhilsen, avlegger Jonas (11), Bernard (10) og Johannes (9) speiderløftet. I ring rundt står 15 barn og 3 ledere og hilser de nybakte speiderne tilbake.

Speiderleder Gøril Huse gir dem skjerfene som beviser at de er fullverdige medlemmer av KFUK-KFUM-speiderne.

– Speideren er et sted hvor du har det gøy, lærer ting, blir en del av et fellesskap og får mange nye venner. Vi opplever at det er en fritidsaktivitet der barn både får utfordringer og opplever mestring, sier Huse.

– Plass til alle rundt leirbålet

Hver mandag klokken 18 samles speidergruppa, som består av barn og ungdom fra Holmlia til Ryen på møte for å trene på friluftsliv, planlegge turer og være sammen med hverandre.

I disse dager foregår forberedelser, både til Nordstrandsdagene, der de skal ha stand – og ikke minst til regionleiren på Hvam til sommeren. Mellom 24. juni og 1. juli skal mange av dem på leir sammen med over 1000 andre speidere fra hele Oslo, Romerike, Fredrikstad, Østfold og Vestmarka.

Nå ønsker speiderlederne Torgrim Grimstad og Gøril Huse alle barn som liker skogsturer, matlaging på bål, kanoturer – og ikke minst å få nye venner – velkommen til å være med på et speidermøte for å se om dette er noe for dem.

– Er du nysgjerrig på hva det vil si å være speider er det bare å ta kontakt med oss. Rundt vårt leirbål er det plass til alle, sier Torgrim Grimstad.

Speiderliv = turliv

Speidere deles inn i grupper avhengig av hvilket klassetrinn de tilhører. Fargen på skjerfet avslører hvilken av gruppene de tilhører: 2.–3. klasse er oppdagere med gult skjerf, 4.–5. klasse er stifinnere med blått skjerf, 6.- og 10.-klassingene er vandrere med grønt skjerf og de eldste–roverne–har rødt skjerf. Jo eldre man er, desto mer ansvar får man på turene.

Ofte sover man ute i telt, eller under åpen himmel. Det er det beste, synes Maja (12). Høydepunktet i hennes 1,5 år som speider så langt var landsleiren på Vestlandet i fjor sommer.

– Det var det gøyeste jeg har vart med på. Selv om det var veldig gjørmete, og jeg mista skoa i gjørma flere ganger, sier Maja.

Sammen med Thale (12) og Åslaug-Sofie (13) er hun i full gang med å lage brenneslesuppe, med nestler de selv har funnet. Utenfor speiderhytta Arnebo står også steking av pannebrød, koking av bjørkesuppe og opptakelse av de tre nye speiderne på programmet denne mandagen. Ofte arrangeres også overnattingsturer her i helgene.

– Det er nok lurt å like å dra på tur, for det blir det mye av, forteller Thale (12).

Noen av speiderne skal også på en ekstra lang reise i sommer. Sammen med over 600 andre speidere fra hele Norge reiser de på verdens jamboree til Sør-Korea i tre uker.

– Tenk deg over 47 000 speidere fra hele verden, samlet på ett sted. Det blir fantastisk, sier Frøya (15).