Gå til sidens hovedinnhold

Norsk 95-åring med verdensrenommé

Artikkelen er over 10 år gammel

Fredag runder den verdenskjente komponisten Knut Nystedt 95 år.

NORDSTRAND: Dagen ble feiret med konsert i Torshov kirke da Nystedts verker ble fremført av Det norske jentekor. Knut Nystedt, bosatt på Nordstrand, er for mange mest kjent for kor- og kirkemusikk. Den allsidige komponisten har vært aktiv i sitt virke inntil for få år siden og er anerkjent langt utenfor Norges grenser. Kanskje har han særlig satt sitt merke på USA hvor han også har studert og bodd.

Musikkinteressen begynte tidlig kan sønnen Trond Nystedt fortelle.

– Far var med i Olavsguttene fra koret ble etablert i 1927. Det var Olavsguttene som virkelig satte korgleden i ham, sier sønnen og humrer over fortellingen om farens aller første pianokonsert.

– Han var ikke gammel, kanskje 10-12 år. Foreldrene satt i salen. Da han kom opp til pianoet kjente han at tangentene var svette. Så da tok han opp et lommetørkle og trykket alle tangentene ned med dette. De høye ulydene var altså det første han fremførte, ler Trond Nystedt.

Et liv for musikken

Knut Nystedt har hatt et variert virke, som komponist, dirigent og organist. Han var organist i Torshov kirke fra 1946–82. Han har stiftet flere kor og har også undervist ved Universitetet i Oslo. Blant hans mange meritter må nevnes at platen «Immortal Nystedt» (2005) med koret Ensemble 96 var nominert i to klasser under Grammy Awards 2007. Nystedt er mottaker av St. Olavs Orden, 1. klasse (1966) og kommandør (2005). Han mottok Spellemannprisen i 1978, og i 1980 mottok han Norsk kulturråds Musikkpris. I 2005 mottok han Oslo bys Kunstnerpris. For å nevne noe.

– Sangen «Cry out and shout» ligger på de aller fleste notestativer i USA. Jeg hørte for noen år siden at notene var solgt i en halv million kopier, fortsatt selger den masse, forteller Trond og legger til:

– Jeg snakket med tidligere operasjef Bjørn Simensen for en stund siden. Han tror far er den nålevende komponisten som brukes mest i utlandet.

Møtte Kennedy

Trond forteller at faren reiste mye. Turneer verden over.

– Men det var ikke slik at han ikke var til stede, forteller sønnen. Knut Nystedt har vært gift med sin kone Dua Nystedt i 66 år.

– I ferien sto han gjerne opp klokken fem og jobbet mens vi sov og var sammen med oss på dagen, forteller sønnen. Men et spennende liv har det vært.

Knut Nystedt har sågar vært på lunsj med John F. Kennedy.

– Gerhardsen var på et offisielt besøk i USA med noen representanter for det norske kultur- og næringsliv. Min far ble med, og han fortalte at håndtrykket til Kennedy var fast og bestemt.

Et langt yrkesliv

Trond Nystedt forteller at faren skrev «pensjonist» på selvangivelsen første gang da han var mange-og-åtti.

– Han har vært et arbeidsjern. «Man pensjonerer aldri en komponist» pleide min far å si, forteller sønnen. Knut Nystedts popularitet har bare økt med årene.

– Han har opparbeidet seg et navn og et renommé. I de siste årene han var produktiv, fikk han mange oppdrag, blant annet å skrive til åpningen av nye Rikshospitalet, og til Verdensutstillingen i Tyskland.

– Hva er din fars fremste egenskaper?

– Evnen til å glede seg over andres fremgang. Han har alltid gått mye på konserter og støttet opp om kolleger. Dessuten er han en mann som får ting gjort. Far sa en gang at han kunne skjønne hvorfor Mozart fikk gjort så mye - han hadde jo ikke telefon, avslutter Trond Nystedt.